Nyitókép: SITA

Nagyon úgy tűnik, nem érdemes hagyni, hogy a kisgyerekek sok időt töltsenek a képernyők előtt, még ha napjainkban ez már nem is teljesen elkerülhető – egy új japán tanulmány szerint azonban nem mindegy, mennyi az annyi.

 

Figyelmeztető megállapításokra jutott japán kutatók a napokban kiadott tanulmánya a gyerekek és a csecsemők képernyőidejének vizsgálatakor – azaz, hogy mennyi időt töltenek különféle kütyük (okostelefon, táblagép, számítógép), tévék és más képernyőfélék előtt. Mint kiderült: a sok képernyőidő komoly fejlődési kockázatokat rejthet magában.

 

Összesen 7097 gyermeket vizsgáltak a JAMA Pediatrics folyóiratban bemutatott kutatásban, melyről a HVG cikke számol be. A kérdőíves vizsgálatokban a szülőknek kellett válaszolniuk olyan kérdésekre, hogy tipikusan hány órát engedik a gyerekeiknek, hogy TV-t, DVD-t, vagy bármilyen képernyőt nézzenek.

 hirdetes_300x300  

 

Az eredmények pedig egyértelműek: azok a csecsemők, akik kétéves korukig napi két órát töltöttek a képernyők előtt, háromszor nagyobb valószínűséggel mutattak kommunikációs és problémamegoldó lemaradásokat – akiknél pedig napi négy órát vagy többet töltöttek a képernyők előtt, azoknál már 5,78-szor volt nagyobb a probléma valószínűsége.

 

Az is kiderült, hogy 1,74-szer magasabb a finommotoros készségek alulfejlettségének a valószínűsége, és kétszer nagyobb az esélye a szociális képességek nem megfelelő fejlettségének is.

 

A tanulmányban vizsgált gyerekeknek ugyanakkor csak alig négy százaléka töltött napi négy óránál többet a képernyők előtt, tizennyolc százaléknál pedig két-három óra között alakult a képernyőidő – a többség azonban arról vallott, hogy gyermekük két óránál kevesebbet tölt a kütyük előtt.

 

A vizsgálatok során arra is fény derült, hogy a magasabb képernyőidő főleg az elsőgyermekes anyák esetében volt megfigyelhető, akiknek alacsonyabb a bevételük, és az iskolai végzettségük, valamint szülés utáni depresszióban szenvednek.

 

Azt ugyanakkor a kutatók is megjegyezték, hogy a megállapítások ellenőrzéséhez további vizsgálatok szükségesek.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!