Nyitókép: klix.ba

 

Arkagyij Volozs orosz milliárdos és a Yandex technológiai vállalat társalapítója azt kérte, hogy töröljék az Európai Unió szankciós listájáról, mert augusztus elején elítélte az ukrajnai háborút – írja ma a Financial Times (FT) brit gazdasági lap. Az uniós hatóságok még tárgyalnak a kérésről, de az újság szerint sok, az EU szankciós listáján szereplő gazdag orosz érdeklődéssel követi az ügy alakulását.

 

Volozs már régóta Izraelben él, és a tavaly februári invázió kezdete után nem tért vissza Oroszországba. Kilépett a Yandex vezetőségéből is, és átruházta szavazati jogait. A szankciós listára többek között a Yandexnek az ukrajnai háborúban való részvétele miatt került.

 

 hirdetes_810x300  

Volozs csak augusztus elején utasította el nyilvánosan az ukrajnai háborút, amikor azt barbárnak nevezte.

 

„Arkagyij mindent el akart mondani a háború első napjától kezdve. Ugyanakkor felelősséget érzett népéért (Oroszországban)”

 

– mondta a Financial Timesnak egy, a milliárdoshoz közel álló forrás. Az oroszországi háború ellenzői azonban bírálják Volozst, amiért nem reflektált kellőképpen egykori vállalatának a Kreml propaganda oroszországi terjesztésében játszott szerepére.

 

Az FT forrásai szerint Volozs ügyvédei kérelmet nyújtottak be Brüsszelnek, hogy vegyék le a milliárdost a szankciós listáról. Érvként a nemrégiben a háború ellen tett nyilvános kijelentését hozzák fel. Az egyik uniós képviselő szerint a kérelem „trükkös kérdést” vet fel a hatóságoknak. Az EU többek között azzal a céllal vezette be a szankciólistát, hogy a gazdag oroszokat elfordítsa Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, és ezzel meggyengítse kormányát.

 

„Orosz üzletemberek százai követik nagy figyelemmel, mit fog tenni Brüsszel”

 

– mondta az újságnak az orosz ügyek egyik szakértője.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!