Nyitókép: Polish Border Guard/twitter.com/Straz_Graniczna

 

Meghaladta a 15 milliót a Lengyelországba menekült ukrán háborús menekültek száma – áll a Lengyel Határőrség legfrissebb jelentésében, amit a közösségi média felületén osztottak meg. Eszerint csak az elmúlt 24 órában 30 500-an lépték át a lengyel-ukrán határátkelők valamelyikét. Ugyanebben az időszakban mintegy 42 300 személy távozott Lengyelországból.

 

Andrzej Duda lengyel elnök az év elején a lengyel közszolgálati rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy az országban mintegy 3 millió ukrán él, beleértve azokat is, akik a háború előtt érkeztek.

 

A lengyel elnöki hivatal márciusban azonban már közölte, hogy mintegy 1,3 millió ukrajnai háborús menekült tartózkodik Lengyelországban, a többiek más országokba költöztek, vagy úgy döntöttek, hogy visszatérnek Ukrajnába.

 hirdetes_300x300  

 

Tavaly márciusban Lengyelország olyan intézkedést hozott, amely széles körű támogatást nyújt az országuk elleni orosz invázió elől menekülő ukránoknak. Az intézkedés tartózkodási jogot biztosít számukra, valamint hozzáférést biztosít az oktatáshoz, az egészségügyi ellátáshoz és a szociális juttatásokhoz.

 

Egy nemrégiben készült felmérés szerint a lengyelek 75 százaléka támogatja a háború sújtotta Ukrajnából érkező menekültek befogadását.

 

Körkép.sk, Polskie Radio nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!