Nyitókép: archív

 

A csehországi bankokat és a tőzsdét valószínűleg oroszországi hackerek támadták meg. A NoName057 (16) orosz hackercsoport támadói azt követelik, hogy az intézmények hagyják abba Ukrajna támogatását. A banki ügyfelek pénzügyei nem forognak veszélyben, az ügyfelek annyit tapasztalnak az egészből, hogy átmenetileg szünetel a bankok internetes elérése.

 

A Komerční banka, a ČSOB, az Air Bank és a Fio banka egybehangzóan úgynevezett DDoS-támadásról számoltak be, míg a Česká spořitelna weboldala lelassult. A Nemzeti Kiber- és Információbiztonsági Hivatal (NÚKIB) közölte, hogy egyes cseh bankokat elsöprő DDoS-támadás ért, melyek befolyásolták rendszereik elérhetőségét. Hackerek támadták meg a prágai tőzsde honlapját is. „A bankok az NÚKIB-on keresztül foglalkoznak a támadásokkal, ezért nem kívánjuk kommentálni a nyomozást” – mondta Radek Šalša, a Cseh Bankszövetség szóvivője ma délután a ČTK-nak.

 

 hirdetes_300x300  

„Orosz hackercsoportok rendszeresen támadnak világszerte olyan országokat és szervezeteket, amelyek az ő szempontjukból valamilyen módon támogatják Ukrajnát. Ez egy hatalmas kampány, amelynek célja a félelem és a félretájékoztatás terjesztése. Néhány nappal ezelőtt a csoport például Lengyelországban indított támadást, ahol sikerült elérhetetlenné tenni a Varsói Értéktőzsde oldalait és több bank oldalát is”

 

– mondta Miloslav Lujka a Check Pointtól.

 

„Ha az orosz hackerek meg akarják állítani az ukrajnai háborút, tevékenységüket inkább a háborús agresszor szervereire kellene összpontosítaniuk, nem pedig a cseh bankokra”

 

– mondta Filip Hrubý, a Česká spořitelna szóvivője.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!