Nyitókép forrása: Euronews

 

A megemlékezés iránt érdeklődők egyszerűen nem tudhatták, hogy végül mikor és hol lesz a szertartás. Prigozsin nem kapta meg a jog szerint neki járó katonai tiszteletadást.

Amilyen zavaros volt Jevgenyij Prigozsin élete, úgy földi léttől való búcsúja sem volt zökkenőmentes. Nem tudni pontosan, hogy miért változott a szentpétervári gyászszertartás tervezett menete, de az orosz bloggerek élnek bizonyos sejtésekkel, számol be róla az Euronews.

 

Az eredeti terv az volt, hogy Prigozsint oda temetik, ahol Vlagyimir Putyin elnök szülei alusszák örök álmukat

 

 hirdetes_300x300  

Szerte az orosz közösségi médiában napok óta folytak a találgatások, hogy mikor és hol lesz Prigozsin temetése. Kedd délelőtt még az volt az uralkodó állítás, hogy a zsoldosvezért a Szerafimovszkoje temetőben kívánják búcsúztatni, ahol Vlagyimir Putyin elnök szüleinek sírja is található.

 

Ezt a verziót támasztotta alá, hogy a helyszínen hétfő este fémdetektorokat szereltek fel, és kedd reggel meg is kezdődött a biztonsági ellenőrzése és a beléptetése az érkezőknek. Az erről szóló tweet is csak ‘nagyon valószínű’ helyszínről beszél.

 

 

Viszont 10 óra körül hirtelen befejezték a beléptetést, és a területet lezárták. Az addig egybegyűltek nem kaptak tájékoztatást arról, hogy hol és hánykor lesz a végső szertartás. Ezután a rendvédelmi szervek autói kordont vontak a templomkert elé.

 

A bloggerek egybehangzó gyanakvása szerint a hamis helyszín megadása a hatóságok műve volt, mert meg akarták akadályozni, hogy a temetés Prigozsin-párti demonstrációba csapjon át. Megemlítik annak a lehetőségét is, hogy az elnök volt az, aki nem kívánta, hogy a Wagner-vezér szüleivel egyazon helyen térjen végső nyugovóra, de erre nem szolgálnak bizonyítékkal.

 

 

A Wagner vezető cégcsoportjának hivatalos magyarázata szerint a rokonok kívánsága volt a helyszínváltoztatás, és az üzletember sajtószolgálata is csak a temetés után közölte a végső helyszínt, azaz a Porohovszkoje privát temetőt, ahol Prigozsin tisztelői a jövőben majd leróhatják kegyeletüket.

 

Az egyik blogger tudomása szerint a Wagner-vezér édesanyja (kép), a 83 esztendős Violetta Prigozsina néhány zsoldos kíséretében érkezett a délelőtti órákban a privát temetőbe, és kifizette a sírhely és a fejfa előkészítését.

A szertartás a korábban jelzett 10.00. helyett 16 óra körül kezdődött el, amikor egy zárt koporsóval megérkezett a halottaskocsi. A sírhelyhez vezető út viszont keskenynek bizonyult, és a kocsi félúton elakadt. A koporsót civilruhás zsoldosok vitték tovább.

 

 

Katonai tiszteletadás járt volna

 

Prigozsint elvileg katonai tiszteletadással kellett volna búcsúztatni, mivel Putyin elnök az ukrajnai invázió után egy zárt (nem nyilvános) rendeletben kitüntette az Orosz Föderáció Hőse érdemrenddel, de mégsem volt jelen a címmel járó katonai díszosztag és zenekar.

 

A repülőgépkatasztrófa után több keményvonalas személyiség és szerző követelte Prigozsin nyilvános állami temetését, de a Kreml ezekre nem is reagált, és a család magánügyei közé sorolta az eseményt.

 

Továbbra sincs hiteles válasz arra, hogy mi történt Prigozsinnal, és valószínűleg nem is lesz

 

A Wagner alapítójának Embraer Legacy 600-as magángépe augusztus 23-án zuhant le a Tver régióban, Moszkvából Szentpétervárra tartva. A becsapódás Vlagyimir Putyin egyik vidéki rezidenciájától 50 km-re történt, amelynek körzetében négy S-300-as légvédelmi rakétaüteg állomásozik.

 

A Financial Times értesülése szerint a gépet ezeknek az ütegeknek az egyike lőtte le

 

A gépen utazók mindegyikének a tetemét megtalálták és azonosították. Egyiküknek leszakadt a feje, de nem közölték, hogy melyiküknek, és nem adtak közzé jelentést a gép fekete dobozának tartalmáról sem.

 

 

A repülési statisztikák szerint az utazó magasságban bekövetkező balesetek kivételesek. Csúcsidőszakban, főként az Egyesült Államokban nagy ritkán előfordulnak ütközések, de a jó minőségű magányos gépek lezuhanása gyakorlatilag megszűnt.

 

Az orosz nyomozóhatóság hivatalosan vizsgálatot indított a közlekedésbiztonsági és a légi közlekedési szabályok megsértése miatt, de azt nem közölték, hogy ki ellen. A nyomozás a történtek minden lehetséges változatát mérlegeli, beleértve a pilótahibákat, a műszaki problémákat és a külső „befolyást”, azaz egy esetleges terrortámadást. Légvédelmi csapásról nem ejtettek szót.

 

Euronews, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!