Nyitókép: PÁJ Fb-oldala

 

Elfogadhatatlan, ami Ukrajnában a kárpátaljai magyarsággal történik – közölte Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára annak kapcsán, hogy a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola magyar vezetőjének indokolatlan menesztése után a nemzeti szimbólumok használatát és a magyar nemzeti himnusz eléneklését is megtiltották az idei tanévnyitón. A tantestület és a szülők néma sorfalat állva egy szál nemzeti színű gyertyával, valamint Reményik Sándor „Templom és iskola” versével tiltakoztak az ukránosító lépés ellen.

Az államtitkár kiemelte:

 

„A Munkácsi Kistérségben sajnálatos módon  folyamatossá váltak a magyarellenes megnyilvánulások, ami még sajnálatosabb, hogy „önkormányzati hatáskörre” való hivatkozással ez ellen sem a megye vezetése, sem pedig az ukrán kormányzat nem lép fel. A munkácsi városvezetés cinikus intézkedéseivel próbálja ellehetetleníteni a közel 150 éves múltra visszatekintő magyar oktatási intézmény működését.”

 

Nem érhető el leírás a fényképhez.

 hirdetes_810x300  

Potápi Árpád János felidézte:

 

„Magyarország 32 éve elsőként ismerte el az újonnan létrejött, független Ukrajnát, Ukrajna pedig most a jogszűkítő ukrán törvényekkel asszimilációra vagy távozásra kényszerítené az 1100 év a szülőföldjén élő magyarságot.” Hozzátette: „Úgy véljük, hogy egy az Európai Unióba és NATO-ba igyekvő ország esetében az ukrán önazonosság megerősítése és a háborús helyzet nem szolgálhat alapul az Ukrán Alkotmányban, nemzetközi és kétoldali szerződésekben vállalt kisebbségi jogok szűkítésére. Határozott gyakorlati intézkedéseket várunk Kárpátalja megye vezetésétől és Zelenszkij elnöktől.”

 

Körkép.sk, sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.