Nyitókép: 123rf.com

 

A magas infláció miatt sokan költik a pénzüket Németországban, Ausztriában és Szlovákiában is.

Az infláció és az egyre növekvő árak arra késztetik a cseheket, hogy külföldön vásároljanak, főleg Lengyelországban. Az ottani boltokban akár 30%-kal is olcsóbbak az árak, ami nem csak az élelmiszerek, gyümölcsök és zöldségek esetében nyilvánul meg, hanem a ruházati és elektronikai cikkek vagy a bútorok esetében is.

 

Egy nő, Renata Randuchova azt mondta, általában hetente egyszer jönnek át Lengyelországba, mert itt vagy olcsóbbak a termékek, vagy ugyanolyan drágák, de jobbak. „Ugyanabból a pénzből itt megtöltöm a kosaram, ami otthon, Csehországban csak félig lenne” – mondta egy férfi, Zdenek Uchel.

 

 hirdetes_810x300  

A magas inflációt Csehországban a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború okozza, amelyek csillagászati magasságokba emelték az energiaárakat. Bár az infláció közel 30%-ról mintegy a felére esett vissza, még mindig az egyik legmagasabb az OECD-országokban.

Vit Hradil gazdasági elemző úgy fogalmazott, hogy nem csak az infláció volt nagyon magas, de ami szintén aggasztó a csehek számára, hogy a bérnövekedés közel sem elég magas ahhoz, hogy az inflációt ellensúlyozza.

 

Komolyak a cseh állam veszteségei

 

Az ügyfelek száma alapján legnagyobb cseh bank, a Ceska sporitelna a lengyelországi kártyás vásárlások adataiból kiszámolta, hogy a cseh állam idén mennyi adóbevételtől esik el. A bank szóvivője, Filip Hruby azt mondta, hogy a veszteséget mintegy 3 milliárd cseh koronára becsülik.

 

Az erős cseh korona is hozzájárul ahhoz, hogy a csehek egyre gyakrabban vásárolnak alapvető élelmiszereket és egyéb árukat a környező országokban, így Németországban, Ausztriában és Szlovákiában is.

 

„Csehországban nem csökken gyorsan az infláció, az árak így változatlanok maradnak, vagy egy kicsit emelkednek is. A határ lengyel oldalán ezért továbbra is számíthatnak a cseh vásárlókra”

 

– összegez az Euronewst a lengyelországi Chalupkiból tudósító Jiri Skacel.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!