Nyitókép: youtube, reprofoto

 

A kubai kormány hétfőn bejelentette, hogy feltárt egy embercsempész-hálózatot, amely kubaiak toborzásával foglalkozott, hogy Oroszország oldalán harcoljanak az ukrajnai háborúban. A kubai külügyminisztérium közleményében elítélte a zsoldoskodást, és tagadta, hogy Kuba bármilyen módon részt venne az ukrajnai háborúban. Moszkva, amely Havanna régi szövetségese, egyelőre nem kommentálta a vádakat.

 

„A belügyminisztérium feltárt egy Oroszországból működő embercsempész-hálózatot, és azon dolgozik, hogy felszámolja a rendszert, mely kubai állampolgárok beszervezésével foglalkozik az ukrajnai katonai műveletekben részt vevő katonai erőkbe. Ezeket a próbálkozásokat semlegesítették, és büntetőeljárás indult az e tevékenységekben részt vevő személyek ellen”

 

– közölte a külügyminisztérium. Havanna ugyanakkor a Moszkva által használt „katonai művelet” kifejezést használta az Oroszország által tavaly februárban indított ukrajnai háborúra.

 hirdetes_810x300  

 

Az America TeVe szerver pénteken közzétette egy 19 éves kubai férfi történetét, aki az oroszországi Rjazan közelében találta magát az egyik toborzóval, aláírt szerződéssel arról, hogy Ukrajnában építőmunkásként dolgozzon. Egy másik kubai társukkal együtt küldtek egy videót, amelyben segítségért esedeztek, kínzásról panaszkodtak, és féltik az életüket. A szerver szerint a videó egy buszról származik, amelyen kubai fiatalokat szállítottak orosz katonákkal együtt.

 

 

A Reuters emlékeztet arra is, hogy az orosz sajtó május végi értesülései szerint a kubaiak önkéntesen Ukrajnába mennek harcolni az orosz állampolgárság ígéretéért cserébe.

 

Oroszország tavaly bejelentette tervét, hogy több mint 30 százalékkal, 1,5 millióra növeli a fegyveres erők létszámát. A feladatot nehezíti, hogy Oroszország súlyos veszteségekkel küzd az ukrajnai hadszíntereken, amelyekről Moszkva ritkán számol be.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!