Nyitókép: Körkép.sk

 

Ijesztő megállapításra jutott egy angliai tanulmány a tűzoltókkal kapcsolatban: az ezt a hivatást választók nagyobb valószínűséggel halnak meg rákban vagy szívrohamban, mint az átlagemberek, számol be róla a HVG.

 

Az angliai University of Central Lancashire (UCLan) által vezetett és a brit tűzoltó szakszervezet (FBU) megbízásából végzett kutatáshoz ugyan csak skóciai egészségügyi adatokat vettek alapul, azonban az eredményeket az Egysült Királyság egészére vonatkoztatták a kutatók, miután a körülmények azonosak a többi országban is.

 

A szakemberek kimutatták, hogy a tűzoltók ötször akkora arányban halnak meg szívinfarktusban, és majdnem háromszor annyian agyvérzésben, mint az átlagos lakos. Emellett az összes rákbetegséget tekintve a tűzoltók halálozási aránya 1,6-szor nagyobb, mint az átlagembereké, viszont néhány daganattípus esetében ennél jóval nagyobb a különbség: a prosztataráknál például 3,8-szer, a leukémiánál 3,17-szer, a nyelőcsőráknál pedig 2,42-szor magasabb.

 hirdetes_300x300  

 

Az emelkedett rákhalálozás valószínűleg a különböző típusú expozíciókhoz és tűzmérgekhez köthető. Mint azt a HVG írja, az eddigieknél nagyobb szükség van a tűzoltók ellenőrzésére, a szennyező anyagok által okozott expozíció csökkentésére és a már érintettek orvosi és anyagi támogatására.

 

„A bizonyítékok mára tagadhatatlanok, és azonnal cselekednünk kell, hogy a tűzoltást biztonságosabb hivatássá tegyük. Senki sem betegedhet meg, vagy halhat meg csak azért, mert dolgozni megy”

 

– reagált a kutatási eredményekre a brit tűzoltó szakszervezet egyik vezető munkatársa.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!