Nyitókép: SITA

 

A természeti katasztrófa legfőképpen a hegyvidéki területeket sújtotta.

 

Erőteljes földrengés sújtotta a marokkói Magas-Atlasz-hegységet péntek késő este, legalább 820 ember halálát okozva a marokkói belügyminisztérium legfrissebb adatai szerint; a sérültek száma meghaladja a 672-t. A korábbi 632 halotti adat a helyi idő szerint reggel fél nyolckor volt aktuális.

 

 hirdetes_810x300  

Az erős rengések épületeket rongáltak meg a nagyobb városokban, és pánikba esett embereket küldtek az utcákra Rabattól Marrakeshig. A marokkói hatóságok szerint azonban a legnagyobb kár a városokon kívül történt. A cseh külügyminisztériumnak nincs információja cseh állampolgárok áldozatairól.

 

A földrengés epicentruma 18,5 kilométeres mélységben volt, nagyjából 70 kilométerre délnyugatra Marrakeshtől és 60 kilométerre északkeletre Taroudant városától. Az epicentrumhoz legközelebb Marrakech van. Egyes épületek összedőltek a régi városrészben, amely az UNESCO Világörökség része, a helyi televízió pedig képeket mutatott be egy ledőlt minaretről, amelyen törmelék hevert az összeroncsolódott autók tetején. Az emberek még a nehéz felszerelések érkezése előtt kézzel próbálták feltörni a törmeléket.

 

 

A marokkói kormány mozgósította a mentőegységeket és a hadsereget a mentési műveletekre. Takaróval, terepágyakkal és nem elektromos árammal működő világítással ellátott teherautók tartottak ma reggel a hegyvidéki területek felé. A mentési munkálatokat a térségben nemcsak a hegyvidéki terep, hanem a forgalmi dugók és az utakra gurult kövek is lassítják.

 

A rengések Rabatban és Casablancában is erősen érezhetőek voltak, de egy helyi illetékes szerint a legtöbb halott a környező, nehezen megközelíthető hegyvidéki területeken van. Az Al Jazeera állomás szerint nyolc-tízmillió ember él az érintett területeken, nevezetesen Marrakesh, Azilal, Taroudant, Safi és Varzazat tartományokban.

 

„Körülbelül 20 másodpercig remegett a talaj. Az ajtó magától kinyílt és becsukódott, amikor kirohantam a második emeletről”

 

– mondta a Reutersnek Hamid Afkir, aki tanárként dolgozik az epicentrumtól nyugatra fekvő hegyvidéki régióban, Taroudant városa közelében. Afkir megjegyezte, hogy utórengések is voltak.

 

Maroc : Taroudant, la ville oubliée des touristes qui regorge de surprises
Taroudant városa. Kép forrása: tendances.orange.fr

 

A marokkóiak ellenőrizetlen videókat tesznek közzé, amelyeken az egyes épületek rommá válása látható. Turisták és helyiek filmre vették a marrakeshi éttermek kiürítését, miközben a klubokban harsogott a zene.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!