Nyitókép: Orbán Viktor Fb-oldala

 

A Fidesz vezeti a pártversenyt az őszi parlamenti ülésszak kezdete előtt – derül ki a Nézőpont Intézet legújabb közvélemény-kutatásából, amelynek eredményét kedden ismertették az MTI-vel.

 

Az elemzés szerint a Fidesz-KDNP „toronymagasan” vezet, a kormánypártok szavazóinak kötődése azonban meggyengült. Mint írták, „most vasárnap” a magyarok 51 százaléka ugyan vélelmezhetően a Fideszre szavazna, de közülük minden tizedik (a választók 5 százaléka) ebben már nem biztos, a kormánypártot csak valószínűleg és nem biztosan támogatná.

 

„A Fidesz-szavazók részleges elbizonytalanodása nem jelent elfordulást vagy más pártra való szavazást. A jelenség oka a szankciók és a háború okozta infláció és reálbércsökkenés lehet”

 

 hirdetes_810x300  

– olvasható a dokumentumban, amely megállapítja, hogy a kormánypárt mostani eredménye több mint 40 százalékponttal nagyobb a legerősebb ellenzéki párt, a Demokratikus Koalíció (10 százalék) támogatottságánál és közel kétszerese a 2022-ben közösen induló baloldali pártok mostani eredményének (összesen 27 százalék).

 

A Mi Hazánk Mozgalom támogatottsága 9 százalékos, a Momentum pedig a szavazatok 8 százalékát kapná meg, és ugyancsak 8 százalékot szerezne „a baloldalt balról kritizáló” Kétfarkú Kutya Párt is – közölték.

 

A felmérés szerint „érdemes felfigyelni az új pártokra”: Jakab Péter pártja a szavazatok 3, a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett párt pedig a 2 százalékát szerezhetné meg. Két-két százalékot szerezne az MSZP és az LMP, míg a Párbeszéd támogatottsága jelenleg nulla százalékos, vagyis a választásokon való önálló indulás jelenleg „mindegyikük számára végzetes lenne” – mutatott rá a Nézőpont.

 

A közvélemény-kutatás szeptember 4-6. között ezer fő telefonos megkérdezésével készült. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint – tudatta az intézet.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!