Nyitókép: SITA

 

Az észak-koreai és az orosz elnök 2019-ben találkozott legutóbb, akkor Vlagyivosztokban.

A Vosztocsnij Űrközpontban fogadta Kim Dzsongunt Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy – a feltételezések szerint – katonai és gazdasági együttműködésről tárgyaljanak.

 

Az észak-koreai vezető híres páncélvonata kedden futott be Vlagyivosztokba, a szerelvényt a rezsim elnöke és családja évtizedek óta használja ritka külföldi útjaik alkalmával. A nemzetközi sajtó arra számított, hogy a két vezető itt is fog találkozni, végül azonban nem így történt: a Vosztocsnij Űrközpont jó 1500 kilométerre van Vlagyivosztoktól.

 hirdetes_300x300  

 

A létesítményt egyébként már Vlagyimir Putyin regnálása alatt hozták létre, abból a célból, hogy csökkentsék a kazahsztáni Bajkonur Űrközponttól való függést. Innen indult augusztusban az az orosz holdszonda, ami végül nem tudott leszállni az égitestre.

 

Innen indult augusztusban az az orosz holdszonda, ami végül nem tudott leszállni az égitestre. Kép forrása: SITA

 

Célkeresztben a fegyverszállítmányok

 

Washington szerint Kim Dzsongun mostani útjának célja egy olyan fegyvermegállapodás, amely lehetővé teszi, hogy Oroszország az ukrajnai háborúhoz szükséges fegyverhez, Észak-Korea pedig gazdasági segítséghez és haditechnikához jusson.

 

A megbeszélésről az orosz médiában megjelent már valamennyi információ. A beszámolók szerint Kim azt mondta Putyinnak, hogy Észak-Korea elsődleges prioritása az Oroszországgal való jó kapcsolat, és ő támogatja az orosz elnök minden döntését, valamint az imperializmus elleni harcát.

 

A kétoldalú találkozót nem hagyta szó nélkül a kínai vezetés. A pekingi külügyminisztérium közleménye szerint Kína és Észak-Korea „elmélyíti az eszmecserét és az együttműködést különböző területeken, és előmozdítja a további a kétoldalú kapcsolatok fejlesztését.”

 

Az orosz elnök és Kim Dzsongun 2019 óta nem találkozott személyesen.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!