Nyitókép: Archív

Kanadai és japán tudósok szerint a Földnél mintegy másfélszer-háromszor nagyobb bolygó rejtőzhet valahol a Naprendszerben. Az lehet felelős a Kuiper-övben lévő objektumok furcsa mozgásáért.

Új bolygókat találni a világegyetemben egyáltalán nem könnyű feladat. Annak köszönhetően, hogy ismerjük a Jupitert, arra már képesek vagyunk, hogy egy csillag fényváltozásait mérve megállapítsuk, van-e körülötte olyan égitest, ami leginkább a mi Naprendszerünk gázóriásához hasonlít.

 

Ezzel a módszerrel azonban csak exobolygókat – vagyis idegen csillag körül keringő bolygókat – lehet felfedezni, arra nem alkalmas, hogy a saját Naprendszerünkben kutassunk fel eddig nem ismert objektumokat. Ehhez arra van szükség, hogy más, ismert égitestek mozgása utaljon arra, merre kell keresgélnünk.

 

 hirdetes_300x300  

Urbain Le Verrier csillagász és matematikus azután fedezte fel a Neptunuszt, hogy különbséget észlelt az Uránusz megfigyelt pályája és a newtoni fizika előrejelzése között. Kiszámolta, hogy a pályát az Uránuszon túli bolygó gravitációs hatásával lehet magyarázni. Így aztán amikor a német csillagász, Johann Gottfried Galle ellenőrizte a számításokat, és elkezdett a Le Verrier által kijelölt területen keresgélni, megtalálta a bolygót.

 

Most hasonló módszert használva kanadai és japán kutatók arról írnak a The Astronomical Journal című tudományos lapban megjelent tanulmányukban, hogy a Kuiper-öv objektumainak mozgása alapján valahol lennie kell egy viszonylag nagy égitestnek a Naprendszerben.

 

Patryk Sofia Lykawka, a Kanadai Egyetem tudósa, valamint Takashi Ito, a Japán Nemzeti Csillagászati Obszervatórium kutatója szimulációt futtatott a Kuiper-övben lévő objektumok mozgásával kapcsolatban. A csillagászok arra jutottak, hogy egy legalább Föld méretű bolygó megmagyarázhatja a Neptunusz pályájánál jóval messzebb lévő objektumok viselkedését.

 

A számítások alapján a bolygó mintegy másfélszer-háromszor akkora lehet, mint a Föld, és nagyjából 30 fokos pályán kering. A szakemberek szerint a tanulmányuk nem a korábban már sokat emlegettet titokzatos 9. bolygóról szól: az messzebb is van, mint amiről most írnak, ráadásul a tömege is jóval nagyobb lehet a mi bolygónkénál.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.