Nyitókép:SITA

 

Ezt mondják a téma szakértői megjegyezve, hogy a szeptemberi adat messze alatta van a februárban mértnek, amely az eddigi negatív rekord volt.

Egy lengyel kutatóintézet friss jelentése szerint egyre rosszabb a helyzet az Antarktiszon, de még épp időben vagyunk, hogy tegyünk valamit.

 

Ami a Föld Déli-sarkvidékének tengervizét borító jégtakaró állapotát illeti, több helyszíni és elemző kutató egybehangzó véleménye szerint gyakorlatilag válságos a helyzet. Csak reményüket fejezik ki, amikor azt mondják, talán még megfékezhető az olvadás.

 hirdetes_300x300  

 

Az a helyzet, hogy a most alig 17 millió négyzetkilométernyi jég, amely az Antarktisz körüli vizeket fedi, másfél millió négyzetkilométerrel kevesebb, mint tavaly szeptemberben. Ez önmagában is elég nagy visszaesés egy év alatt, de még rosszabb képet mutat, ha hozzávesszük, hogy a februárban mért legalacsonyabb értéket is jócskán alulmúlja, márpedig az volt a korábbi negatív rekord.

Miért baj, ha zsugorodik a sarkvidéki tengervíz téli jégtakarója?

 

Ezt röviden úgy magyarázzák a kutatók a BBC riportjában, hogy ami eddig a Föld hűtőszekrénye volt, jég híján a fűtőteste lesz. Arról van szó, hogy ez a hatalmas jégfelület  visszaveri a napsugárzást, ezzel nemcsak a tengervizet, hanem a légkört, így a földfeszínt is megvédi a túlzott felmelegedéstől.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.