Nyitókép: HVG

 

A Birminghami Egyetem kutatói szerint mindegy, hogy nikotinos vagy nikotinmentes az e-cigaretta, ha használjuk, jelentős mértékben nőhet a tüdőkárosodás veszélye.

Az elektromos cigaretta továbbra is nagy népszerűségnek örvend, pedig már nem egyszer bebizonyították, hogy nem sokkal egészségesebb a hagyományoshoz képest. Az Egészségügyi Világszervezet korábban károsnak minősítette az ilyen dohánytermékeket, melyek például obstruktív tüdőbetegséget okozhatnak, olvasható a HVG cikkében.

 

Ezúttal a Birminghami Egyetem tudósai vizsgálták meg, milyen egészségügyi kockázata lehet az e-cigaretták használatának. A Journal of Allergy and Clinical Immunology című tudományos lapban közzétett tanulmány elkészítése során 40 olyan embertől vettek vérmintát, akik sosem dohányoztak, és sosem használtak e-cigarettát. Ezután a vérből kinyert neutrofileket ízesítőanyagot nem tartalmazó e-cigaretta-füstnek tették ki. Ez összesen 40 szippantásnak megfelelő mennyiséget jelentett.

 

 hirdetes_300x300  

A minták felét nikotinos, míg a másik felét nikotinmentes gőzzel kezelték.

 

Kiderült, hogy az e-cigaretta gőze megakadályozhatja a frontvonalban lévő immunsejtek, a neutrofilek – a szervezetben leggyakrabban előforduló fehérvérsejtek – normális működését, mivel már egy kis füstnek való kitettség is csökkenti a sejtaktivitást.

 

Bár a neutrofilek életben voltak, lebénultak, így nem tudták volna megvédeni az emberi szervezetet a kórokozóktól. Kiemelték: az eredmény alapján mindegy, hogy valaki nikotinos vagy nikotinmentes e-cigarettát szív.

 

David Thickett, a tanulmány társszerzője magyarázza: egészséges állapotban a neutrofilek általában úgy védik a tüdőt, hogy a vérből a potenciális károsodás területére vándorolnak.

 

A korábbi kutatások arra utalnak, hogy a neutrofilek a sejtekben felhalmozódó mikrofilamentum (aktin) miatt nem tudják megfelelő módon újraszervezni önmagukat. A filamentumok hálózatba rendeződhetnek át, hogy segítsék a sejt alakjának megváltoztatását. A neutrofilek ezen tulajdonság segítségével vándorolnak el a veszélyeztetettnek minősített területre.

 

A friss eredmények arra utalnak, hogy kifejezetten hosszú távon is negatív következményekkel számolhat, aki e-cigarettát szív.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!