Nyitókép: SITA

 

Megfigyelők szerint a támadás megtorlás a Krím-félszigeten az orosz Fekete-tengeri flotta főhadiszállása ellen intézett ukrán rakétatámadásért.

 

19 támadó drónnal és két Onyx szuperszonikus rakétával támadták az oroszok hétfőre virradóra Odesszát – jelentette az ukrán hadsereg, hozzátéve, hogy a drónokat megsemmisítették. A csapást többek között egy tengeralattjáróról hajtották végre a Novorosszijszki-öbölben a déli kikötőváros ellen.

 

 hirdetes_810x300  

Az odesszai kikötő terminálja jelentős károkat szenvedett, és tűz ütött ki az állomás szállodájának épületében. Az Onyx rakéták hírek szerint elpusztították a magtárakat is. Megsérültek az egyik vállalkozás raktárépületei és egy Odessza külvárosában levő lakóház is. A robbanás hullámai több ház ablakát betörték, és egy nőt megsebesítettek.

 

Az ukrán légierő előtte figyelmeztetést adott ki a Telegramon, hogy az oroszok Shahed drónokkal, Kalibr rakétákkal és Onyx cirkálórakétákkal hajthatnak végre támadásokat. Odessza katonai kormányzója, Oleh Kiper felszólította a város és a régió lakóit, hogy helyezzék magukat biztonságba, és ne hagyják el idő előtt az óvóhelyeket.

 

Az éjszaka folyamán egész Ukrajnában ideiglenes légiriadó volt érvényben.

 

Orosz légicsapás érte a szintén dél-ukrajnai Herszon régiót is, itt két ember meghalt és többen megsebesültek – közölték a helyi hatóságok. A Dnyipro folyó menti Beriszlav településen egy nő, Lvove faluban pedig egy férfi vesztette életét. Az orosz repülőgépek támadásai következtében több ember is megsebesült.

 

Az ukránok viszont a maguk részéről harci drónokkal lőtték a határhoz közeli orosz Kurszk városát. Roman Sztarovoj kurszki kormányzó bejelentette, hogy a városban egy ukrán drón két napon belül másodszor csapódott be egy közigazgatási épületbe. Orosz katonai források szerint az egyik drónt a légvédelem este lelőtte.

 

Moszkva az elmúlt hetekben többször is ukrán dróntámadásokról számolt be. Ezek azonban köszönőviszonyban sincsenek azokkal a tömeges támadásokkal, amelyeket Oroszország hajt végre Ukrajna ellen az immár 19 hónapja tartó agressziós háborúban.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!