Nyitókép: X

 

Egyelőre meghatározatlan számú rakétát lőtt ki ma Jeruzsálemre a Hamász palesztin mozgalom. Közleménye szerint ez volt a megtorlás a Gázai övezetben polgári otthonok elleni izraeli támadások miatt. Jeruzsálemben bekapcsoltak a légvédelmi szirénák, Haaretzben pedig a Magen David Adom egészségügyi szolgálatra hivatkozva kilenc sebesültről számoltak be a források. Az X hálózaton megosztott fotók szerint egy Jeruzsálem melletti település mecsete is megsérült.

 

Kép forrása: X

 

Az izraeli hadsereg a Hamász szombati támadására nagyszabású légicsapással válaszolt a Gázai övezetben, amelyek során sajtóinformációk szerint több mint 800 izraeli és több tucat más nemzetiségű ember vesztette életét. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök televíziós beszédében felszólította a gázai lakosokat, hogy hagyják el a Hamász által használt területeket, mert mint elmondta, Izrael „törmelékké változtatják ezeket a helyeket”. A mai mérleg szerint több mint 560 palesztint öltek meg a Gázai övezetben.

 hirdetes_300x300  

 

Izrael egész Jeruzsálemet fővárosának tekinti, a palesztinok ugyanennek a városnak a keleti részét követelik leendő államuk fővárosának. Arról a részről van szó, amelyet az izraeliek a hatnapos háborúban 1967-ben elfoglaltak és annektáltak.

 

A város körüli több évtizedes viták gyakorta okoznak problémát a kölcsönös kapcsolatokban. A Hamász vezetői még a szombati akciót is a jeruzsálemi Templom-hegyi Al-Aksza mecset izraeli „megszentségtelenítéséért” való megtorlással magyarázták.

 

Izrael immár 300 ezer tartalékost hívott be, ami az ország történetében az eddigi legnagyobb mozgósítás. Fegyveres erőinek az elmúlt két napban sikerült visszaszerezniük a Gázai övezet határaihoz közeli területeket, legalábbis a hivatalos közlemények szerint.

 

A Gázai övezetben végrehajtott légicsapások mellett az izraeli kormány láthatóan nagyszabású szárazföldi hadművelettel kíván válaszolni. A DPA ügynökség szerint már 100 000 tartalékos gyűlt össze Izrael déli részén. A BBC News szerint az Egyesült Államok arra számít, hogy Izrael 48 órán belül elindítja az akciót.

 

Közben a Hamász vezetője, Hossam Badran Dohában úgy nyilatkozott, hogy elzárkóznak hadifoglyaik kölcsönös cseréjétől Izraellel.

 

ČTK, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!