Nyitókép: SITA

 

Magas megbetegedési ráta várható a 2023-as influenzaszezonban. Ján Mikas tiszti főorvos ezért a védőoltást javasolja az 59 év felettiek, a krónikus betegek, a kisgyermekek és a közösségben dolgozók számára.

 

„A fejleményeket illetően meglátjuk, hogyan alakul majd az influenzaszezon a következő hetekben és hónapokban, de az Ausztráliából származó információk alapján meglehetősen magas influenzafertőzöttségre számítunk”

 

– mondta Mikas. A közelgő influenzaszezon lefolyását az északi féltekén, így Szlovákiában is a déli féltekén tapasztalható fejlemények alapján szokták becsülni.

 hirdetes_810x300  

 

A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) szerint a védőoltás hatékony megelőzés az influenza ellen. A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a védőoltással megelőzhető a betegség súlyos lefolyása, az influenza szövődményei miatti kórházi kezelések számának növekedése, és ezzel az egészségügyi ellátórendszer túlzott megterhelése is.

 

Mikas felhívta a figyelmet arra, hogy Szlovákiában alacsony a teljes lakosság átoltottsága. Szerinte az okok közé többek között az orvosoktól való félelem vagy a nem kívánt hatások sorolhatók. Hangsúlyozta, hogy az influenza elleni védőoltásoknál kevés mellékhatást rögzítenek, a súlyosabbak közül szinte egyet sem.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!