Nyitókép: SITA

 

Lengyel elemzők arra számítanak, hogy Lengyelország, amely az ukrajnai orosz invázió tavaly februári kezdete óta határozottan kiállt a megtámadott ország mellett, a vasárnapi parlamenti választások után is segíteni fogja az országot. A támogatás összege ugyanakkor nem lesz akkora, és a kormányzó politikusok sem fogják olyan erősen hangsúlyozni annak biztosítását, mint korábban. Az ukránokkal szembeni pozitív érzelmek hulláma, amelyet a lengyelországi orosz agresszió váltott ki, a romló gazdasági kilátások miatt is mérséklődik, a két ország viszonya pedig feszültté vált az elmúlt hetekben.

 

„Amikor Lengyelország segítette Ukrajnát, valószínűleg a legmélyebben és az elsők között nyúlt be hadseregének állományába”

 

– mondta a ČTK-nak Marek Świerczyński, a Polityka Insight agytröszt biztonsági elemzője.

 hirdetes_810x300  

 

„Ezek a készletek gyakorlatilag kifogytak, és a hadsereg elérte azt a határt, amely alá nem mehet”

 

– mutat rá Mateusz Morawiecki miniszterelnök közelmúltban tett nagy nyilvánosságot kapott kijelentésére, miszerint Lengyelország már nem ad további fegyvereket Ukrajnának, mert saját hadseregét fegyverezi fel.

 

A Lengyelország által Ukrajnának nyújtott katonai segélyek jelentős része ajándék volt, a szállítások egy részét az Európai Unió a békeeszközéből finanszírozza, a lengyel fegyvergyártó cégek az ukrán hadseregtől kapnak megrendelést.

 

„Nincs pontos képünk Ukrajna katonai felszereléséről, a kormány nem osztja meg a nyilvánossággal”

 

– mondta Świerczyński. Lengyelország a megtámadott országot a szovjet tervezésű MiG-29 szuperszonikus vadászgépekkel, több száz Rosomak páncélozott szállítógéppel, Krab önjáró tarackokkal  biztosította, beleértve a német Leopard 2 harckocsikat is.

 

A Kieli Világgazdasági Intézet szerint a Lengyelország által Ukrajnának eddig folyósított segély összességében a GDP 0,695 százalékának felel meg, katonai segélyek esetében a GDP 0,488 százaléka. Csehország esetében a GDP 0,562 százaléka, illetve 0,418 százaléka.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!