Nyitókép: NASA

 

A Psyché 16 nevű aszteroida a Mars és a Jupiter pályája közötti övben kering a Nap körül. A tanulmányozásával az is kiderülhet, hogy milyen lehet egy bolygó magjának összetétele.

Útnak indította a NASA az űrszondáját a Psyché 16 nevű aszteroida felé, aminek különlegessége, hogy olyan sok nemesfémet tartalmaz, hogy minden embert milliárdossá tehetne a Földön. A Psyhcé nevű űreszköz 3,5 milliárd kilométert fog utazni, hogy elérje a célját, számol be róla a HVG.

 

Az űrszondát a SpaceX Falcon Heavy rakétája indította útnak a floridai Kennedy Űrközpontból. Miután kijutott a világűrbe, a telemetriai adatok alapján megállapították a mérnökök, hogy sérülés és probléma nélkül hagyta el a Földet.

 

 hirdetes_300x300  

A Psyché 16 a Mars és a Jupiter pályája közötti övben kering a Nap körül. A tudósok feltételezése szerint az aszteroida valaha egy bolygó magja lehetett a Naprendszerben. A becslések szerint 30-60 százalékban nikkelből áll, így ritka betekintést kaphatnak a kutatók abba, hogy hogyan nézhet ki egy bolygó magja.

 

A tervek szerint hat éven át tart majd az utazás az aszteroidához, majd 26 hónapon át kering körülötte az űrszonda, hogy adatokat gyűjtsön róla. Feltérképezik többek között az égitest egykori mágneses mezőjét és a gravitációját is.

 

A küldetéssel egy új, lézeres kommunikációs technológiát is kipróbál a NASA, ami a hagyományos rádióhullámokhoz képest 100-szorosára növeli a kommunikációs csatorna sávszélességét. Ezt a rendszert néhány héten belül kezdi el tesztelni a szervezet.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!