Nyitókép: wyborcza.pl

 

Vasárnap választ Lengyelország, de a kemény kampány végén sem egyértelmű, hogy az Európa-párti vagy az euroszkeptikus pártok nyernek-e. Mindkét erő szerint sorsfordító választásról van szó.

Személyes támadásoktól sem mentes, kemény és küzdelmes választási kampányon van túl Lengyelország. A szombati kampánycsend előtt a pártok még megtartották kampányzáró rendezvényeiket, amelyeken lényegében elhangzott, hogy a másik fél győzelme esetén Lengyelországnak vége lesz.

 

Az első helyre a Jarosław Kaczyński által vezetett Jog és Igazságosság (PiS) pártszövetségének, illetve a Donald Tusk vezette Polgári Platform koalíciójának is esélye van. A két fő rivális versengéséből durva kampány született, ráadásul rengeteg, szinte irreális kampányígérettel, béremeléssel, nyugdíjemeléssel, rezsicsökkentéssel, ingyen gyógyszerrel és 35 órás munkahéttel.

 

 hirdetes_300x300  

Kaczyński, az Orbáni példa követője

 

Jarosław Kaczyński, a PiS vezetője egyértelművé tette, hogy ő azt a fajta politizálást követi, amely Orbán Viktorra jellemző. Kormányának több olyan lépése is volt, amellyel kapcsolatban jogállamiságot féltő aggodalmakat fogalmaztak meg az európai uniós vezetők.

 

Erős ellentét azonban Jarosław Kaczyński és Orbán Viktor között az oroszokkal való kapcsolat: a lengyel politikus kifejezetten oroszellenes, és nem győzi hangsúlyozni Lengyelország Ukrajna melletti kiállását. Kaczyński az oroszok mellett a németeket és Brüsszelt szokta elsősorban ellenségként feltüntetni választói szemében.

 

Tusk, az európai fenegyerek

 

Kaczyński személyes ellenségének tekinti jobbközép kihívóját, Donald Tuskot, akit egy személyben Brüsszel, Berlin és Moszkva emberének nevez. Az Európa-párti Tusk korábban az Európai Néppárt vezetője és az Európai Tanács elnöke volt, ezzel pedig tulajdonképpen a legsikeresebb kelet-európai politikus lett.

 

Orbán Viktorral való kapcsolata valamikor kifejezetten jó volt, mára azonban Tusk legtöbbször hangosan bírálja a magyar kormányfő politikáját.

 

Nem egyértelmű esélyek

 

A Politico október hatodikán készült mérése azt mutatta, hogy a PiS végezhet az első helyen vasárnap, 36 százalékkal, ez azonban nem elég ahhoz, hogy magabiztosan kormányt alakíthasson. A felmérés szerint 30 százalékon áll a Tusk vezette koalíció, és a két fő rivális mögött jócskán lemaradva jönnek a többiek, a baloldali pártokat tömörítő Új Baloldal pártszövetség (10%), a főként centrista pártokat tömörítő Harmadik út (10%), valamint a szélsőjobboldali Szabadság és Függetlenség Konföderáció (9%).

 

Elemzők szerint elképzelhető, hogy a harmadik helyen befutó párt dönti majd el, milyen úton halad tovább Lengyelország, arra ugyanis kicsi az esély, hogy a két legerősebb pártszövetség közül valamelyik annyi szavazatot szerezzen, hogy önállóan kormányt tudjon alakítani.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!