Nyitókép: köpönyeg.hu

 

Visszatér az októberi nyár. Két melegfronti hatás is érvényesül ma, illetve az éjjeli órákban térségünk felett, afrikai eredetű, abnormálisan meleg idővel.

 

Európa térségében ugyanis pénteken (2023. október 20-án) abnomáliás fejlemény következik be – két, nagy kiterjedésű és hőmérsékletileg erősen kontrasztos nyomásképződmény küzd majd meg egymással a dominanciáért. Az egyik egy magas nyomású, hideg masszával teli, a másik egy alacsony nyomású, amely abnormálisan meleg masszát szív be Afrikából. A helyzetet az alábbi, 1. ábra mutatja be, számol be róla a meteoinfo.sk.

 

 hirdetes_300x300  

 

A legújabb modellkimenetek szerint Szlovákia rendkívüli hőstressznek lesz kitéve. A felénk tolódó légörvény különleges termikus jellemzőket fog mutatni az év ezen szakaszához képest.

 

Mindez azt eredményezi, hogy 25-30 fokos hőmérsékletet is mérhetünk, éjszaka pedig trópusi csapással is számolni kell, amikor előfordulhat, hogy 20 fokos meleg lesz az éjszakai órákban is. Főleg Nyugat-Szlovákiában, illetve Magyarország középső és déli részein. Lásd 2. ábra:

 

 

Így több helyütt hőmérsékleti rekordok dőlhetnek meg.

 

Körkép.sk, köpönyeg,hu, meteoinfo.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!