Nyitókép: HVG

A Coloradói Egyetem tudósai szerint a gyömölcscukor, azaz a fruktóz túlzott fogyasztása éhségérzetet vált ki az emberből, ami miatt zsírban és szénhidrátban gazdag ételeket akarunk fogyasztani. Mindez elhízáshoz, és az azzal együttjáró társbetegségekhez vezethet.

A fruktóz lehet az, ami a leginkább felelős az elhízásért – állapították meg a Coloradói Egyetem kutatói. A szakemberek szerint bár nem ez a kalóriabevitel legnagyobb forrása, a fogyasztása késztetést vált ki arra, hogy nagyobb mennyiségben együnk zsírosabb ételeket, ami túlzott kalóriabevitelhez vezethet. Az erről szóló tanulmányról a HVG tech rovata számol be.

 

Richard Johnson, a tanulmány egyik szerzője szerint a fogyókúrázás nem feltétlenül a szénhidrátok és a zsírok elhagyása közti választást jelenti, hanem azt, hogy a kettő bevitelének mértékét együttesen csökkentjük. Csakhogy ha jelentős mennyiségű gyümölcscukor van az étrendünkben, akkor ez nem lesz olyan egyszerű.

 

Johnson úgy véli, hogy a különböző táplálkozási hipotézisek nagyrészt helyesek, és bár bizonyos pontokon egymásnak ellentmondanak, a fruktóz jelentheti bennük a közös pontot.

 hirdetes_300x300  

 

A fruktóz egyfajta cukor, amely természetes módon található a gyümölcsökben. Például az almában, a banánban és a narancsban, amelynek fogyasztása azért nem probléma, mert a bennük lévő rostok és vitaminok egyensúlyba hozzák a fogyasztását. A szervezet is képes arra, hogy kis mennyiségű fruktózt állítson elő, például glükózból és a sós ételekből.

 

Mindez azért is probléma, mert még akkor is éhséget érez a szervezet, ha egyébként bőven van energiatartaléka, amihez nyúlhat. A fruktóz ugyanis meggátolja a szervezet abban, hogy ez megtörténjen. A tanulmány szerzői hangsúlyozzák, további kutatásokra lesz szükség, hogy pontosabb képet kapjunk a működési mechanizmusokról.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!