Nyitókép: SITA

 

Az idei év első hat hónapjában több embert ítéltek el az orosz bíróságok „hadsereggel kapcsolatos hamis hírek” miatt, mint tavaly egész évben összesen – mutatott rá ma honlapján a Kommerszant című orosz lap a legfelsőbb bíróság adataira hivatkozva.

 

Az orosz hatóságok „hamisnak” vagy „hazugnak” minősítenek minden olyan hírt, amely nem felel meg a „különleges katonai művelet” hivatalos leírásának, ahogy Moszkva nevezi a tavaly februárban kezdődött Ukrajna elleni orosz háborút. Moszkva például tagadja, hogy az orosz katonák civileket vagy polgári célpontokat támadnának, holott az ENSZ több ezer civil gyilkosságot igazolt és erősített meg Európa legvéresebb konfliktusában a második világháború óta.

 

 hirdetes_300x300  

Az év eleje óta 21 embert ítéltek el Oroszországban, mert szándékosan „hamis” híreket terjesztettek az orosz hadseregről. Közülük nyolcan „valós büntetést” kaptak, vagyis a bíróságok rács mögé juttatták őket, hárman próbaidővel, tízen pénzbírsággal megúszták.

 

Tavaly az orosz bíróságok 14 embert ítéltek el ugyanezen rendelkezés alapján, közülük kettőt börtönbe küldtek.

 

Idén két oroszt ítéltek börtönbüntetésre a hadsereg „lehitelesítése miatt”. Tavaly a Kommerszant szerint egyetlen elkövetőt sem ítéltek börtönbüntetésre e rendelkezés alapján, a bíróságok csak pénzbírságot szabtak ki rájuk.

 

Az orosz törvényhozók röviddel az orosz csapatok ukrajnai inváziója után fogadták el a fegyveres erők „hiteltelenítéséről” és a fegyveres erőkkel kapcsolatos „hamis hírek” terjesztéséért járó büntetésről szóló rendelkezéseket. A rezsim ellenzői szerint az intézkedés célja, hogy elhallgattasson minden kritikát a szomszédos ország elleni agresszióval kapcsolatban.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!