Nyitókép: SITA

 

Jana Černochová cseh védelmi miniszter szombat este felszólította Csehországot arra, hogy lépjen ki az ENSZ-ből. Így reagált az ENSZ Közgyűlésének határozatára, amely azonnali „humanitárius tűzszünetet” követel a Gázai övezetben.

 

„Szégyellem magam az ENSZ miatt. Véleményem szerint Csehországnak semmi keresnivalója egy olyan szervezetben, amely terroristákat támogat, és nem tartja tiszteletben az önvédelemhez való alapvető jogot. Lépjünk ki”

 

– sürgetett Černochová az X-en írt bejegyzésében.

 

 hirdetes_300x300  

A cseh védelmi miniszter álláspontja nem a cseh kormány hivatalos álláspontja, reagált az elhangzottakra Petr Fiala kormányfő. Hozzátette, hogy megérti minisztere frusztráltságát, a kormány többi tagjai viszont értik, hogy az ENSZ-ből való kilépés nem jelentene semmilyen megoldást.

 

Černochová tanácsadója lesz november 1-jétől a liberális, Amerika-barát, atlantista Jaroslav Naď korábbi szlovák védelmi miniszter, aki Ukrajna korlátlan katonai támogatásáról ismert.

 

Černochová egyben rámutatott arra, hogy a Hamász palesztin militáns mozgalom három héttel ezelőtt több mint 1400 embert ölt meg az Izrael elleni támadás során.

 

„Lakosságuk számarányához képest ez több áldozat, mint amennyit az Al-Kaida militáns iszlamista szervezet ölt meg 2001. szeptember 11-én”

 

– írta a miniszter.

 

Hozzátette, hogy Csehország egyike volt annak a 14 országnak, amely a határozat ellen szavazott, és „világosan és egyértelműen” ellenezte azt.

 

Az ENSZ Közgyűlése pénteken az Izrael és a Hamász közötti háborúról tartott rendkívüli ülésén elfogadta a szóban forgó határozatot. A határozattervezetet Jordánia és más arab országok nyújtották be. Végül 120 ország szavazott mellette, 14 tagállam volt ellene, 45 pedig tartózkodott a szavazástól. A kétnapos vitán többek között Egyiptom és Katar képviselői is felszólaltak az állásfoglalás mellett, de például az Egyesült Államok határozottan ellenezte azt. A határozat ellen szavazott többek között Csehország, az USA, Ausztria és Magyarország is.

 

Jakub Kulhánek cseh ENSZ-nagykövet azzal indokolta Csehország álláspontját, hogy a szövegből hiányzik a fegyveresek által a támadás során elrabolt túszok szabadon bocsátása, illetve a Hamász elítélése az Izrael elleni októberi támadás miatt.

 

„A határozat nem ismeri el Izrael jogát sem arra, hogy megvédje magát és polgárait a terrorizmussal szemben”

 

– mondta Kulhánek.

 

Az ENSZ Közgyűlésének határozatai nem kötelező erejűek, de erős szimbolikájuk van.

 

teraz.sk, ČTK, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!