Nyitókép: Körkép.sk

 

A Covid-19 világjárvány hosszú távon károsította az 50 év felettiek mentális képességeit és memóriáját – állapították meg kutatók a Lancet Healthy Longevity folyóiratban megjelent brit tanulmányban. A tendencia azoknál is megfigyelhető volt, akik nem kapták el a betegséget.

 

A járvány kezdete után felgyorsult a kognitív funkciók, vagyis az agy információszerzési és -feldolgozási képességének romlása – állapították meg a kutatók. A fő okok szerintük a magány és a depresszió fokozódása, a fizikai aktivitás csökkenése és a magasabb alkoholfogyasztás, valamint magának a betegségnek a hatásai voltak.

 

 hirdetes_300x300  

A tanulmányt a Brit Exeteri Egyetem és a londoni King’s College tudósai dolgozták ki. Még 2014-ben indítottak el egy projektet, amely 3124 ember agyi képességeit követte nyomon Nagy-Britanniában. Azt tervezték, hogy 25 éven keresztül követik fejlődésüket. Majd összehasonlították a járvány hatásait a 2020 előtt elért eredményekkel. 2020-ban kezdett el terjedni a koronavírus.

 

A szerzők szerint tanulmányuk a legkiterjedtebb ilyen jellegű kutatás. A pandémiás állapotokat a bezárások és egyéb korlátozások által okozott jelentős életmódbeli változásokat összekapcsolja a kognitív hanyatlással.

 

„Eredményeink azt sugallják, hogy a járványok idején tapasztalt bezárás és egyéb korlátozások valóban tartós hatást gyakoroltak az 50 éves és idősebb emberek agyi egészségére, még a karantén után is. Ez felveti azt a fontos kérdést, hogy az emberekre nézve potenciálisan nagyobb a kockázata a kognitív funkciók romlásának, ami demenciához vezethet”

 

– mondta az Exeteri Egyetem tanulmányvezetője és Anne Corbett demenciával foglalkozó szakértő.

 

A vizsgálat összes résztvevője 50 és 90 év közötti volt, és Nagy-Britanniában élt. A tesztek a résztvevők rövid távú memóriáját és összetett feladatok elvégzésére való képességüket értékelték. A tanulmány a 2019-es eredményeket hasonlította össze a járvány első és második évének adataival. Az elemzés kimutatta, hogy a kognitív hanyatlás üteme felgyorsult a járvány első évében, és magasabb volt azoknál az embereknél, akik már a járvány kezdete előtt is az enyhe hanyatlás jeleit mutatták.

 

A kutatók maguk is elismerik, hogy vizsgálatuk megfigyeléses, így nem képes bizonyítani az ok-okozatot. Ennek ellenére összefüggést mutat az emberi képességek és a járvány között.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!