Nyitókép: SITA

 

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter szerint Oroszországnak körülbelül három hétre lesz szüksége ahhoz, hogy megsemmisítse a nyugati országok által Ukrajnának szállított összes amerikai F-16-os vadászgépet.

A miniszter a nagyívű vállalást az orosz légvédelmi rendszer működésének elemzésére építette

 

Sojgu elmondása szerint októberben az ukrán fegyveres erők több mint 1 400 légifegyverét semmisítették meg a fronton, köztük 37 repülőgépet és hat ATACMS rakétát. A miniszteri matematika szerint ez a szám kétszerese annak, ahány F-16-ost ígért a Nyugat Ukrajnának.

 hirdetes_810x300  

 

„Ha a légvédelmi rendszerünk így működik, akkor ez körülbelül 20 nap munkát jelent”

 

– számolta ki a miniszter.

 

Jelenleg Dánia, Hollandia, Norvégia és Belgium jelentette be, hogy F-16-osokat kíván átruházni Ukrajnának, és már megkapták a szükséges végfelhasználói engedélyt az Egyesült Államoktól, mint gyártó országtól. Közülük csak Dánia nevezte meg a harci gépek számát, ami 19. Ezek közül 2024 elejéig hat áll szolgálatba az ukrán fegyveres erőknél.

 

A 42 F-16 típussal rendelkező Hollandia még nem döntötte el, mennyit juttat Ukrajnának. Két héten belül megérkezik a romániai kiképzőközpontba az első amerikai gyártmányú F-16-os harci repülőgép, amelyet Hollandia Ukrajnának adományoz – közölte Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök hétfőn.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!