Nyitókép: SITA

 

Afganisztánban az ópiumgyártáshoz használt mák termelése idén 95 százalékkal esett vissza a tavalyi esztendőhöz képest, derült ki az ENSZ Kábítószer- és Bűnözés Elleni Hivatalának (UNODC) frissen publikált adataiból. A tálib kormány vezetője tavaly betiltotta a máktermesztést, idén csak nagyjából 11 ezer hektáron jelent meg ez a növény, miközben 2022-ben még 230 ezer hektáron termesztették.

 

Az országban 2021-ben hatalomra került tálibok szigorúan érvényesítik a máktermesztés tilalmát, és megbüntetik az azzal szembeszegülő gazdákat. Emiatt a teljes máktermelés a 2022-es 6200 tonnáról idén 333 tonnára esett vissza.

 

 hirdetes_300x300  

„Az elkövetkező hónapokban Afganisztánnak sürgősen nagy befektetésekre van szüksége a gazdák fenntartható megélhetését célzó beruházásokra, akiknek most az ópium helyett más lehetőségeket kell keresniük”

 

– mondta Ghada Waly, az UNODC vezetője.

 

Hozzátette, hogy az ópium kínálatának meredek csökkenése, amely a múltban világviszonylatban akár 80 százalékban Afganisztánból érkezett, ennek a szernek a fogyasztását is visszavetheti, hiszen nyersanyagként szolgál a heroin előállításához. Az ópium világpiaci hiánya azonban ahhoz is vezethet, hogy sokan szintetikus opiátokhoz, például fentanilhoz folyamodnak majd.

 

Az afgán gazdák hírügynökségi jelentések szerint nagyjából egymilliárd dolláros bevételtől estek el, és fennáll az elszegényedésük veszélye. A múltban az ópiumexport az ország GDP-jének körülbelül 9-14 százalékát tette ki.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!