Nyitókép: SITA

 

Nepál északnyugati hegyeiben falusiak ezrei aludtak ma a szabad ég alatt, miközben otthonaik romokban hevertek a pénteki pusztító földrengés után. Jajarkot járásban dőlt össze a legtöbb ház, és a környéken ritka, erősebb betonházak is megsérültek. A legfrissebb mérleg szerint egyelőre 157 áldozatról tudnak, de a hatóságok szerint számuk tovább emelkedhet.

 

A helyi hatóságok szerint 105-en haltak meg a Jajarkot járásban, további 52 ember a szomszédos Rukum körzetben vesztette életét. Összesen 184-en sérültek meg. A  nepalgunji kórházban 100 ágyat foglaltak le a földrengés által érintettek számára. Helikopterekkel, valamint a hadsereg és kormány kis repülőgépeivel szállítják őket a városba, amelyek a hegyekben, a kis sík területeken képesek leszállni.

 

 hirdetes_300x300  
Survivors participate in a funeral of those killed in earthquake next to damaged houses in Jajarkot district, northwestern Nepal, Sunday, Nov. 5, 2023. Friday night’s earthquake in the district killed more than hundred people while more than fifty were killed in the neighboring Rukum district, officials said. (AP Photo/Niranjan Shrestha)

 

A nepáli földrengésfigyelő központ szerint a 6,4-es erősségű rengés epicentruma Jajarkot járásban volt, a rengés helyi idő szerint nem sokkal éjfél előtt (közép-európai idő szerint 19 óra körül) történt pénteken. A Német Geofizikai Központ, a GFZ azonban később 5,7 fokban határozta meg a földrengés erejét, míg az US Geological Survey USGS 5,6 fokban. A rengések a 800 kilométerre lévő indiai fővárosban, Delhiben is érezhetőek voltak.

 

ČTK

Megosztás:
Címkék: földrengés Nepál

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!