Nyitókép: SITA

 

Vasárnap este is folytatódtak az izraeli légicsapások a palesztin terület ellen, amellyel újra teljesen megszakadt az internetes és a telefonos kapcsolat.

A terület északi részén szárazföldi harcok dúlnak. Gázavárost már teljesen körbekerítették az izraeli csapatok. Az övezetet ezzel kettévágták, mostantól van egy észak-gázai és egy dél-gázai rész.

 

„Gázaváros bekerítése nagyon jelentős lépés a Hamász felszámolása felé, amely pontosan érti, mik a következményei, hogy az övezet északi és déli részre szakadt. A déli részen van egy biztonságosabb terület, oda érkeznek a humanitárius segélyek, a víz, az élelem és a gyógyszerek, de üzemanyag nem jut be” – közölte Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője.

 

 hirdetes_300x300  

Vasárnap napközben két menekülttáborra mértek légi csapást izraeli harci gépek, a támadásnak legalább 53 halálos és több tucat sebesült áldozata volt. Palesztin közlés szerint már legalább 9700 ember halt meg az övezetben azóta, hogy az iraeliek ellencsapást indítottak a Hamász október eleji kegyetlen támadása óta.

 

Folyamatosan érkeznek a gázaiaknak szánt nemzetközi segélyek Egyiptomba, de az izraeli blokád miatt csak kevés jut át a határon az övezetbe. A jordán légierőnek vasárnap sikerült sürgős gyógyszer- és orvosi segélyt ledobnia egy tábori kórházba – posztolta a közösségi médiában II. Abdalláh jordániai király.

 

Jeruzsálemben eközben a Hamász által Izraelből elhurcolt túszokért tartottak gyertyás virrasztást.

 

Amerikai nukleáris tengeralattjáró érkezett a Közel-Keletre

 

A jármű éjjel haladt át a Szuezi-csatornán. Közben megérkezett Izraelbe William Burns, a CIA igazgatója is, aki várhatóan a Hamász fogságában lévő túszok kiszabadításáról egyeztet.

Az Egyesült Államok szokatlan bejelentést tett közzé arról, hogy egy nukleáris tengeralattjáró érkezett az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának  (CENTCOM) hadműveleti területére. Az ilyen mozgásokat ritkán szokták közölni, és most is csak annyi tudható, hogy egy Ohio osztályú tengeralattjáróról van szó.

 

 

Még nem tudni, melyik egységről van szó

 

A tengeralattjárót még nem azonosították, vagyis lehet a Tomahawk cirkálórakétákat szállító négy tengeralattjáró egyike, vagy valamelyik a másik 14 közül, amelyek a Trident-II ballisztikus rakétákat szállítják.

 

Az egység jelentős kiegészítő ereje lehet a korábban már a térségbe vezényelt USS Ford és USS Eisenhower repülőgéphordozóknak, amelyek deklarált rendeltetése Izrael biztonságának elősegítése egy Libanon felől érkező támadással szemben.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!