Nyitókép: SITA

 

Felerősödött az antiszemitizmus Németországban a Hamász radikális palesztin mozgalom októberi Izrael elleni támadása óta, melynek soran több mint 1400 embert gyilkoltak meg. Az egyik német agytröszt vezetője ma azt mondta, hogy a németek túlságosan is hajlandóak figyelmen kívül hagyni saját múltbeli bűneiket, és kritizálni Izraelt.

 

A német szélsőjobboldal némi sikert ér el „új történelmi narratívájának” bemutatásában, amellyel meg akarja szabadítani Németországot egy olyan ország történelmi terhétől, amely hatmillió zsidót gyilkolt meg a holokauszt során. Ez derült ki az Amadeu Antonio Foundation antirasszista szervezet legfrissebb jelentéséből, amelyet az intézet képviselője, Nikolas Lelle mutatott be ma az újságíróknak.

 

 hirdetes_300x300  

Antiszemita hozzáállást a német lakosság 5,7 százaléka fejez ki, ami háromszor több, mint két évvel ezelőtt – mondta Beate Küpper szociológus. Az antiszemita nézeteket leggyakrabban orosz és török ​​származásúak képviselték, de a növekedés mögött elsősorban a fiatalok állnak – tette hozzá.

 

Németországban tiltakozási hullám tapasztalható a Gázai övezet egy hónapja tartó izraeli bombázása ellen, amely a Hamász fegyvereseinek meglepetésszerű támadása után kezdődött Dél-Izraelben. A Hamász által ellenőrzött Palesztin Hatóság szerint több mint 10 300 halottja van már az izraeli csapásoknak.

 

Németország háború utáni kül- és kultúrpolitikájának nagy része az Adolf Hitler vezette nácik által lerombolt nemzetközi tisztelet visszaszerzésére irányult, részben az Izraellel való szoros kapcsolatokra törekedve, valamint különféle bűnbánó gesztusokkal.

 

Lelle szerint a haladó történészek is szerepet játszottak abban az érvelésben, hogy Németország ugyanolyan viszonyban lehet Izraellel, mint a többi nyugati ország.

 

„Ezekben a vitákban az Izraellel kapcsolatos antiszemitizmus szerepe meggyengült. Azt mondták, rendben van, ha kritizálják Izraelt a Soah földjéről” – mondta Lelle. A Shoah a holokauszt héber kifejezése.

 

Október 7. óta több zsidóellene incidens történt. Dávid-csillagokat rajzoltak közterületekre és épületek homlokzatára, olyanokat, amellyel a nácik a második világháborúban a zsidókat jelölték meg. Továbbá égő benzines palackokkal dobálták meg a zsinagógákat, és meggyalázták a zsidó sírokat.

 

„Az antiszemitizmus mérge még mindig létezik” – mondta Felix Klein, a német kormány antiszemitizmus elleni biztosa.

 

A palesztinpárti felvonulások résztvevői közül sokan haladónak tartják magukat – jegyezte meg Lelle, amikor a Black Lives Matter mozgalom képviselőinek vagy az LMBTQ+ közösséghez tartozó emberek jogaiért küzdő csoportok jelenlétéről kérdezték a zsidóellenes megmozdulásokon. „Sok progresszívnek tartott körben az Izrael-ellenes álláspontok szinte ízlés kérdése” – tette hozzá.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.