Nyitókép: Facebook/Petr Fiala

 

Nigéria váratlanul lemondta Petr Fiala cseh miniszterelnök látogatását, méghozzá nem sokkal a tervezett időpont előtt. Diplomáciai források szerint az ilyen lépés elméletileg lehetséges, amennyiben halaszthatatlan dolog akadályozta volna a nigériaiakat. Habár ilyenkor a látogatás csak egy részét törlik, itt a teljes programot lefújták, ráadásul anélkül, hogy megpróbálták volna valahogy leplezni az érdektelenséget.

 

Cyril Svoboda volt cseh külügyminiszter tegnap úgy kommentálta a helyzetet, hogy a cseh kormány kudarcot vallott. Egy másik volt miniszter, Ľubomír Zaorálek pedig úgy fogalmazott, hogy „külpolitikánk széteséséről” van szó. Hozzátette: „A miniszterelnök látogatásának lemondása nagyon komoly dolog. Ilyesmi évek óta nem történt”.

 

A Hnonline.sk azt írta: tény, hogy az elutasítás az utolsó pillanatban és „gyalázatos módon” történt. Fiala miniszterelnök hétfő este Kenyában tartózkodott, amikor minden előkészület és megerősítés után az a „száraz bejelentés érkezett Nigériából”, hogy hirtelen nem tudnak ott megfelelő fogadtatást és programot biztosítani Fiala részére, ezért a cseh delegáció lemondta a látogatást.

 hirdetes_300x300  

 

Az előkészületeket ismerő diplomaták megerősítették, hogy a nigériai programot rendesen előkészítették. „Nem az előkészítéssel van a probléma” – közölte egy diplomata.

 

Hnonline.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.