Nyitókép: SITA (illusztrációs felvétel)

 

Szaúd-Arábiában ma megkezdődött az arab és az iszlám országok rendkívüli csúcstalálkozója a Gázai övezet helyzetéről, ahol Izrael katonai műveleteket hajt végre a Hamász palesztin radikális mozgalom október eleji támadására válaszul. Mohamed bin Szalmán szaúd-arábiai koronaherceg szerint Izrael a felelős a palesztin nép ellen elkövetett „bűnökért”.

 

Szalmán az Arab Államok Ligája és az Iszlám Együttműködési Szervezet közös ülésének ad otthont, amelynek Rijád szerint az a célja, hogy „egyesítse az erőfeszítéseket és egységes közös álláspontot alakítson ki” a gázai háborúval kapcsolatban. Eredetileg a két szervezet ülését a hétvégén külön-külön tartották volna. A találkozókon több tucat vezető vesz részt, köztük Törökország, Irán és Szíria elnöke – Recep Tayyip Erdogan, Ebrahim Raisi és Bashar Assad.

 

 hirdetes_300x300  

Szalmán koronaherceg beszédében a Gázai övezet izraeli blokádjának felszámolását is kérte, egyben humanitárius segélyek eljuttatását erre a sűrűn lakott területre. A Palesztin Hatóság vezetője, Mahmúd Abbász is felszólalt, aki szerint nemzete „példátlan népirtó háborúval” néz szembe. Szerinte a palesztinoknak nemzetközi védelemre van szüksége az izraeli támadásokkal szemben.

 

Az arab országok külügyminiszterei, akik csütörtökön rendkívüli ülésen üléseztek a csúcstalálkozó előkészítése érdekében, nem értettek egyet az Izraellel kapcsolatos jövőbeni megközelítést illetően. Egyes államok – élükön Algériával – minden diplomáciai kapcsolat felfüggesztését kérték Izraellel – közölte két meg nem nevezett tisztviselő a Reuters hírügynökséggel. Az Izraellel diplomáciai kapcsolatokat ápoló arab országok egy csoportja kijelentette, hogy ellenzik a tervet, és hangsúlyozták, hogy nyitva kell tartani a csatornákat Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormányával.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!