Nyitókép: SITA

 

Cameron, aki 2016-ban lemondott a miniszterelnöki posztról, miután elvesztette a Brexit-népszavazást, élethosszig tartó nemesi címet kap a Lordok Házában, hogy betölthesse új kormányzati hivatalát.

„Sokkolónak” és „drámainak” nevezi a Politico, hogy külügyminiszterként tér vissza a brit politikába a volt konzervatív kormányfő, aki 2016-ban lemondott posztjáról az EU-ból való kilépés mellett döntő Brexit-népszavazás után.

 

David Cameront azután nevezte ki külügyminiszternek Rishi Sunak, hogy menesztette Suella Braverman belügyminisztert, aki egy minapi Times-cikkben kettős mércével vádolta meg a brit rendőrséget. Bravermant ugyanis James Cleverly eddigi külügyminiszter váltja a poszton.

 

 hirdetes_300x300  

Cameron az első volt miniszterelnök az 1970-es évek óta, aki egy utódának kabinetjébe visszatér. Akkor a konzervatív Alec Douglas-Home-ot Edward Heath kormányában nevezték ki külügyminiszterré – emlékeztet a lap.

 

Bár mindketten tory centristának számítanak, Sunak és Cameron a 2016-os Brexit-népszavazáson ellentétes oldalon kampányoltak. Cameron – aki 2010-ben koalíciós kormányt vezetett, és 2015-ben drámai választási győzelmet hozott a toryknak – nemrégiben kritikusan nyilatkozott a miniszterelnökről egy vasúti összeköttetés megszüntetése miatt.

 

Cameron a kinevezését követő első nyilatkozatában kijelentette, hogy az Egyesült Királyság „ki fog állni szövetségeseink mellett, megerősíti partnerségünket, és gondoskodik arról, hogy hallassuk a hangunkat”.

 

Hozzátette:

 

„Bár egyes döntésekkel nem értettem egyet, számomra egyértelmű, hogy Rishi Sunak erős és rátermett miniszterelnök, aki nehéz időkben példamutató vezetést mutat.”

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!