Nyitókép: SITA

 

Csehországban egymillió ember szed kockázatos pszichoaktív szereket, például nyugtatókat, altatókat vagy erős fájdalomcsillapítókat. Naponta csaknem 200 ezren szedik őket, a nőknél nagyjából kétszer olyan gyakoriak ezek a gyógyszerek, mint s férfiaknál. Az elmúlt évben a tinédzserek 4,5 százaléka próbálta ki a kratomot, a középiskolásoknak pedig a nyolc százaléka. Ez derül ki a Kábítószer- és Szenvedélybetegségek Nemzeti Megfigyelőközpontjának jelentéséből.

 

A szakértők figyelemmel kísérik, hány veszélyeztetett személy vesz igénybe nyugtatót, altatót vagy opioid fájdalomcsillapítót. Chomynová szerint az emberek általában konkrét egészségügyi problémáik megoldására használják őket, a kezelés azonban kikerülhet a kezükből.

 

„Ez az általában orvosi vény nélkül beszerzett, vagy az orvosi javaslattal ellentétes gyógyszerhasználat. Ide tartozik a hat hétnél hosszabb rendszeres használat is”

 

 hirdetes_300x300  

– írja a jelentés. A növekvő ellenállás mellett az embereknek egyre nagyobb adagokra van szükségük. Elmondása szerint a pszichoaktív kábítószer-használók másik csoportját azok alkotják, akik elsődleges kábítószereik kiegészítéseként vagy helyettesítőjeként szedik, esetleg elvonási tüneteik enyhítésére használják.

 

Szakértők szerint a betegek gyakran különböző orvosokat keresnek fel, hogy felírják ezeket a gyógyszereket.

 

„Az orvosok még nem tanulták meg, hogyan kell keresni ebben az adatbázisban, az embereknek így rengeteg gyógyszerük van, amelyeket napi szinten használnak”

 

– áll a jelentésben. Ezen gyógyszerek szedésének abbahagyása orvosi segítség nélkül nehezen kezelhető, mert az elvonási tünetek életveszélyesek lehetnek.

 

A szakértők a kratom, egy trópusi szőlőből származó pszichoaktív anyag használatára is összpontosítottak, amelyet por formájában szereznek be. Az adatok szerint a második osztályos általános iskolások egy százaléka, a középiskolások nyolc százaléka és a 20-29 éves fiatalok tíz százaléka próbálta ki a hatóanyagot az elmúlt évben.

 

A jelentés szerint az elmúlt évben körülbelül 200 tonna kratomot importáltak Csehországba, ami több, mint a becsült hazai kannabiszfogyasztás. Becslések szerint a felnőttek 7-12 százaléka használta az elmúlt évben. Csehország egyike annak a három európai országnak, ahol a marihuánafogyasztás csökken. „De továbbra is a legmagasabb előfordulási arányú országok közé tartozunk” – olvasható a jelentésen.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!