Nyitókép: SITA

 

Az Egyesült Államoknak bizonyítékai vannak erre – közölte a Fehér Ház szóvivője.

Az izraeli erők kedden este behatoltak a gázai al-Shifa kórházba. A hadsereg azt közölte; „precíz és célzott műveletet” hajtottak végre a Hamász fegyveresei ellen, azzal együtt, hogy a kórház tele van több száz beteggel és az egészségügyi személyzettel.

 

Órákkal korábban a Fehér Ház szóvivője arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak bizonyítékai vannak arra, hogy a Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád szervezet a Gázai övezet kórházait – így az al-Shifát is – saját katonai céljai elérésére használja.

 

 hirdetes_300x300  

John Kirby úgy fogalmazott;

 

„megerősítem Önöknek, hogy információink szerint a Hamász és a palesztin Iszlám Dzsihád a Gázai övezetben néhány kórházat, köztük az al-Shifát és az alatta húzódó alagutakat használta katonai műveleteik elrejtésére és támogatására, valamint túszok fogva tartására.”

 

A Hamász vezette egészségügyi minisztérium tűzszünetet kért, hogy evakuáljanak három tucat koraszülött csecsemőt, akik számára nem volt működő inkubátoruk. A kórház körül napok óta tartó légicsapások miatt az áramellátás megszűnt.

 

Palestinians wounded in Israeli bombardment of the Gaza Strip are brought to a hospital in Khan Younis, Wednesday, Nov. 15, 2023. ( AP Photo/Fatima Shbair)

 

Gáza többi kórházában is szörnyű a helyzet: az ENSZ szerint az övezetben lévő 36-ból 22 nem működik a generátorok üzemanyaghiánya, a keletkezett károk és a harcok miatt. A 14, még működő kórházban alig maradt felszerelés, eszköz a kritikus és életmentő műtétek elvégzéséhez.

 

„Az imént hallottam, hogy megint bombáznak”

 

– mondja egy sebesült palesztin férfi.

 

Aztán a kórházban találtam magam. Ezek azok a biztonságos területek, amelyekről beszélnek. Gázában nincs biztonságos terület, se piac, se park, se iskola, se kórház”.

 

A Hamász továbbra is tagadja az izraeli és amerikai állításokat, miszerint kórházakat használ, különösen az al Shifát, katonai műveletei álcázására vagy támogatására és túszok fogva tartására.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!