Nyitókép: SITA

 

Joe Biden amerikai elnök és kínai kollégája, Hszi Csin-ping a San Franciscótól mintegy 40 kilométerre délre található történelmi Filoli-kastélyban kezdte találkozóját. A világ két legnagyobb gazdasága vezetőinek kaliforniai találkozójára az Ázsiai –Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozója mellett és egy évvel az utolsó indonéziai találkozó után került sor.  A találkozó elején, amelyen mindkét oldalról számos kormánydelegáció vett részt, szó esett az amerikai és kínai felelősségről a világ többi részével szemben, valamint a konfliktusok elkerülésének szükségességéről.

 

A csúcs elején Biden megjegyezte, hogy a személyes találkozó pótolhatatlan. „Régóta ismerjük egymást” – mondta. „Nem mindig értünk egyet, de a korábbi beszélgetéseinket közvetlennek és őszintének találtam” – tette hozzá.

 

 hirdetes_300x300  

A Fehér Ház vezetője szerint elengedhetetlen, hogy megértsék egymást kínai kollégájával, és ne fajuljon konfliktussá Washington és Peking rivalizálása. Biden szerint az Egyesült Államok együttműködhet Kínával például a mesterséges intelligencia (AI) vagy a klímavédelem terén.

 

President Joe Biden Meets with China’s President President Xi Jinping at the Filoli Estate in Woodside, Calif., Wednesday, Nov, 15, 2023, on the sidelines of the Asia-Pacific Economic Cooperative conference. (Doug Mills/The New York Times via AP, Pool)

 

A tágyalás elején a kínai elnök megjegyezte, hogy legutóbbi Bali szigetén történt találkozásuk óta sok minden történt a világban. „A világ kilábalt a Covid-19 világjárványból, de még mindig annak hatalmas következményeivel küzd” – mondta. A világgazdaság talpra áll, de ez lassan történik, és protekcionizmus terheli – mondta Hszi.

 

A kínai elnök szerint ugyanakkor a Föld elég nagy ahhoz, hogy Kína és az Egyesült Államok is sikeres legyen. A kínai elnök szerint Washington és Peking „nem fordíthat hátat” egymásnak, mivel a konfliktus és a konfrontáció mindkét fél számára elviselhetetlen következményekkel járna. A kínai elnök ezért az USA és Kína kapcsolatát „a világ legfontosabb kétoldalú kapcsolatának” nevezte.

 

A média szerint a mai találkozótól nem várható az elhúzódó viták rendezése, a találkozó előtt mindkét fél a kapcsolatok „stabilizálásáról” és a kommunikáció javításáról beszélt. Ugyanakkor a kínai diplomácia sürgette az Egyesült Államokat, hogy ne próbálja megváltoztatni Kínát, és ne sértse érdekeit. E téren hosszú ideje érzékeny pont Amerika együttműködése Tajvannal, amelyet Peking egyik tartományának tekint, bár évtizedek óta független, demokratikus alkotmányú országként működik.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!