Nyitókép: SITA

 

 

Az éves infláció októberben elérte a 7,1%-ot, az áremelkedés üteme ez év márciusa óta lassul. A Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala szerint kétszámjegyű árnövekedés mindössze három ágazatban, nevezetesen az oktatásban, az éttermekben és szállodákban, valamint az egészségügyben tapasztalható. Az oktatásügyben tapasztalható árak éves szinten  15%-kal voltak magasabbak. Az óvodai, általános és középiskolák szeptemberi díjemeléséhez hozzáadódott az októberi egyetemi díjemelés.

 

Már hetedik hónapja lassult az élelmiszerárak növekedési dinamikája, mégpedig szinte az összes vizsgált élelmiszerszerkezetben. Az élelmiszerek 8,9%-kal drágultak az előző év azonos időszakához képest. Húsz hónap után így az áraik növekedése végre a 10%-os szint alá süllyedt. Csak a kenyér és a gabonafélék esetében volt kétszámjegyű árnövekedés. Az élelmiszerkosáron belüli súlyuk szerint kevésbé jelentős élelmiszer-összetevők, mint például a hal, a cukor és az édességek, valamint a fűszerek, illetve az adalékanyagok. Csak az olajok és zsírok voltak olcsóbbak éves összevetésben 8,2%-kal.

 hirdetes_300x300  

 

A lakhatás és az energia árnövekedése 5,8%-ra csökkent 2022 októberéhez képest. A Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint ez 2021 vége óta a legalacsonyabb szám. A növekedési ütem jelentősebb lassulását a szállítási árak jelentették, elsősorban az üzemanyagárak folytatódó csökkenése miatt, amelyek 6,3%-kal voltak olcsóbbak, mint egy éve októberben.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!