Nyitókép: SITA

 

Gyorsított eljárásban tárgyalja a parlament a tizenharmadik nyugdíjhoz járó többletjárulék kifizetését. 

 

A benyújtott javaslat szerint minden nyugdíjasnak idén decemberben további 150 eurós egyszeri járulékot kellene kapnia tizenharmadik nyugdíjához. Erik Tomáš (Hlas-SD) munka- és szociális ügyi miniszternek azonban sikerült további forrásokat találnia a kiegészítő járulék növelésére. Az eredetileg bejelentett 150 eurós összeget az ellenzék, főleg az Igor Matovič vezette Slovensko mozgalom nyomására végül 300 euróra kellene emelni. Ilyen módosító indítványt kívánnak benyújtani a koalíciós képviselők második olvasatban a szociális bizottság ülésén.

 

Az összegre minden nyugdíjas jogosult lesz, kapjon bármilyen, azaz öregségi, korkedvezményes, rokkantsági, szociális vagy árvasági nyugdíjat. Ez körülbelül összesen 1,46 millió nyugdíjast jelent. A nyugdíjasonként 300 euró összegű juttatás kifizetéséhez 440 millió euróra lesz szükség.

 hirdetes_300x300  

 

Peter Pellegrini pártja, a Hlas, melynek minisztere Erik Tomáš is, a választási kampányban ennél magasabb, 640 eurós 13. nyugdíj kifizetését ígérte. Azaz, egészen pontosan azt ígérte a választóknak, hogy minden nyugdíjas megkapja 13. nyugdíjként az átlagnyugdíj összegét, ami 640 euró. Ezzel szemben először csak 150 eurót, majd később Matovičék nyomására további 150 euróval szeretnék emelni a még idén kifizetésre kerülő, a 13. nyugdíjhoz járó nyugdíj-kiegészítés összegét. Ahhoz, hogy Pellegrini és a Hlas betartsa ígéretét, még további 150 eurót kellene adnia minden egyes nyugdíjasnak.

 

Körkép.sk, SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!