Nyitókép: Yuri Kozyrev/NOOR

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a pontosan tíz évvel ezelőtt kezdődött Euromajdan néven ismert tüntetéseket „az első (ukrán) győzelemnek” nevezte az Oroszországgal folyó háborúban.

 

Az EU-párti tüntetések azt követően törtek ki Kijevben, hogy Viktor Janukovics akkori oroszbarát ukrán elnök korábbi ígéretei ellenére nem volt hajlandó aláírni az Európai Unióval kötendő társulási megállapodást.

 

Az Euromajdan során az ukrán biztonsági erők és a tüntetők közötti erőszakos összecsapásokban mintegy 100 civil halt meg és további 2 500 megsebesült. A tüntetések több hónapig tartottak, és végül Janukovics megbuktatásához vezettek, akit ezután távollétében 13 év börtönbüntetésre ítéltek hazaárulásért.

 hirdetes_810x300  

 

„A mai háborúban az első győzelem (akkor) következett be. Győzelem volt a közöny ellen. A bátorság győzelme. A méltóság forradalmának győzelme”

 

– mondta Zelenszkij az Euromajdan 10. évfordulója alkalmából. Egyúttal kiemelte, hogy Ukrajna a közelmúltban komoly előrelépést tett az európai uniós tagság megszerzése felé.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!