Nyitókép: batterytechexpo.se (illusztrációs felvétel)

 

Akkumulátorok gyártására szolgáló gigagyárat létesítenek az Érsekújvári járásban található Nagysurányban. A kormány a héten írta alá az erről szóló szándéknyilatkozatot a Gotion InoBat Batteries (GIB) nevű kínai vállalattal. A befektetéssel mintegy 1500 új munkahely létesülhet. A Gazdasági Minisztérium szerint az elektromos autók akkumulátorait gyártó új gyár 65 hektáros területen kap helyet, termelési kapacitása első ütemben 20 GWh lesz, a jövőben akár 40 GWh kapacitás elérése is várható.

 

A beruházó 2026-ban számol a termelés megkezdésével. A beruházás összegét a Gazdasági Minisztérium nem hozta nyilvánosságra. Denisa Saková gazdasági miniszter szerint a befektetés a maga nemében nemcsak Szlovákiában, hanem európai szinten is számottevő.

 

Li Zhen, a Gotion Hight-Tech vezérigazgatója elmondta, hogy bízik abban, hogy Szlovákia a jövőben nemcsak az egy főre eső gépkocsigyártásban lehet világelső, hanem az egy főre eső akkumulátorok számában is.

 hirdetes_300x300  

 

A GIB a szlovák InoBat és a kínai Gotion High-Tech közös vállalata. A Gotion High-Tech  a világ három legnagyobb akkumulátorgyárának egyike, és a Volkswagen kizárólagos beszállítójaje Kínán kívül.

 

Szlovákia így versenybe szállhat Magyarországgal az akkumulátorgyár-piacon. Déli szomszédunknál már most is több akkumulátorgyás működik.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!