Nyitókép: timesofisrael.com

 

A Gázai övezetet uraló, palesztin iszlamista Hamász szervezet átadta a Nemzetközi Vöröskereszt képviselőinek az október 7-i terrortámadásban elhurcolt izraeli túszok első csoportját, 13 gyereket, illetve nőt, a Vöröskereszt átadta őket az izraeli hadseregnek, amely pedig egy izraeli légitámaszpontra szállította őket. Erről a hadsereg számolt be pénteken este.

 

Nem sokkal korábban 11 thaiföldi vendégmunkást is elengedett fogságából a Hamász, ezt időközben megerősítette a thaiföldi miniszterelnök.

 

 hirdetes_810x300  

A Vöröskereszt a túszokat Hán-Júniszban, a Gázai övezet déli részén vette át, és onnan az Egyiptomba vezető rafahi határátkelőhöz vitte, ahol az izraeli hadsereg egyik egysége már várta őket, és a dél-izraeli Hacerim légitámaszpontjára repült velük. Ott már átestek egy első egészségügyi vizsgálaton, de legalább két napra kórházba viszik őket megfigyelésre. Ott találkozhatnak családtagjaikkal is.

 

People react as they hear the news of the release of 13 Israeli hostages held by Hamas in the Gaza strip, in Tel Aviv, Israel, on Friday, Nov. 24, 2023. Friday marks the start of a four-day cease-fire in the Israel-Hamas war, during which the Gaza militants pledged to release 50 hostages in exchange for 150 Palestinians imprisoned by Israel. (AP Photo/Ariel Schalit)

 

A Vöröskereszt szerint a szabadon engedett túszok azonosak a csütörtökön átadott névsorban szereplőkkel, és senkinek az egészségi állapota nem súlyos. Személyazonosságukat már az egyiptomi hatóságok ellenőrizték Rafahban.

 

Elsőként a thaiföldi túszokat szállítják az ország központi részén található Aszaf Harofe kórházba. Az izraeli anyákat gyermekeikkel a Schneider Gyerekkórházba viszik Petah Tikvára, a szintén kiszabadult idős nőket pedig a Wolfson Kórházba.

 

A Hamász helyi idő szerint este hat óráig nem adta át a következő napon szabadon engedni tervezett túszainak névsorát, noha a katari és amerikai közvetítéssel megkötött megállapodás szerint ezt délután négyig meg kellett volna tennie.
A 13-as izraeli tévécsatorna jelentése szerint a gázai szabadulással egy időben megkezdődött az izraeli börtönökből elengedett 39, biztonsági okból bebörtönzött palesztin szabadon engedése is, kilencen közülük Kelet-Jeruzsálembe, a többiek Ciszjordániába térnek haza.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!