Nyitókép: Facebook, MF SR

 

A pénzügyminisztérium vasárnap délután a közösségi oldalán számolt be arról, milyen kondíciókkal tud Szlovákia új pénzügyi forrásokhoz jutni. A lényeg, hogy egyre drágábban. Míg az állami kötvények kamatlába 2022-ben 2,45 százalék volt, addig idén, 2023-ban már 3,74 százalék. Tehát drágábban tudott Szlovákia hitelhez jutni.

 

A pénzügyi tárca ezzel kapcsolatban arra is figyelmeztetett, hogy az elmúlt három év költségvetési hiánya olyan hatalmas mértékben emelkedett, hogy Szlovákia októberre az eurozóna legkockázatosabb országai között találta magát.

 

 hirdetes_810x300  

A 10 éves futamidejű állami kötvények tekintetében, melynek kamata 4 százalék, Szlovákia olyan rosszabb ratinggel rendelkező országok közé sorolódott, mint Görögország, Horvátország, vagy Ciprus.

 

A romló költségvetési mutatók miatt Szlovákia idén októberben már csak 3,82 százalék kamatért tudta értékesiteni az állami kötvényeket.

 

Ezzel kapcsolatban az INESS pénzügyi elemző intézmény arra figyelmeztetett, hogy a pénzügyminisztériumnak a kormány ülésén kellene figyelmeztetnie a súlyos helyzetre, amin a nyugdíjasoknak idén kifizetésre kerülő 400 millió euró csak tovább ront.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!