Kép forrása: ooe.orf.at

 

Még mindig nem tisztázott annak a négy áldozatnak a kiléte, akik a Csehországból felszállt és a felső-ausztriai Kasberg-hegyen lezuhant kisrepülőgépen utaztak, írja ma az ORF osztrák közszolgáltató. Elmondása szerint más tisztázatlan dolgok is vannak a baleset körül. A Příbram Repülőtér menedzsere, Lieblová Klára ma SMS-ben közölte a CTK-val, hogy az egész eset súlyosságára való tekintettel, illetve tekintettel a túlélőkre és a rendőrségi nyomozásra, nem nyilatkozik az ügyben.

 

Az ORF ma reggeli beszámolója szerint továbbra sem világos, hogy ki vesztette életét a balesetben, férfi vagy nő volt-e, és hogy az áldozatok milyen kapcsolatban állnak egymással. A Kronen Zeitung bulvárlap arról számolt be, hogy a rendőrség boncolást rendelt el. Emellett még vizsgálják a baleset okát. Az ORF hozzátette, a hasonló légibaleseteknél Ausztriában általában külön vizsgálóbizottságot hoznak létre, amelynek feladata, hogy kiderítse, műszaki probléma okozta-e a balesetet, vagy emberi mulasztás.

 

Wrackteile im Schnee
A lezuhant gép. Kép forrása: ooe.orf.at

 

 hirdetes_300x300  

Az Aviation Safety Network szervere szerint az egymotoros Rockwell Commander 112B Příbramban szállt fel, a horvát Isztria felé tartott, és német regisztrációval rendelkezett. A Kronen Zeitung értesülései szerint a mentők szombaton 13 óra 30 perc körül találták meg a gép roncsait egy hegyi kunyhó közelében a Kasberg-hegyen, egy erősen havas területen. A honlap egyebek mellett azt írta, hogy nem sokkal a baleset előtt a gép cikázott a levegőben.

 

A Příbram repülőtér vezetője, ahonnan a gép felszállt, ma nem kívánt nyilatkozni a balesetről. „Csak megerősíthetem, hogy teljes mértékben együttműködünk a rendőrségével, a Légibalesetek Okait Vizsgáló Szakmai Intézettel és  az osztrák nyomozókkal” – mondta Lieblová a ČTK-hoz eljuttatott jelentésében.

 

Christian Klopf légiközlekedési szakértő, akit az Oberösterreichische Nachrichten újság szólaltatott meg, elmondta, hogy szerinte ez a repülőgép „ilyen időjárási körülmények között alkalmatlan volt az Alpok feletti repülésre”. „Ez a gép csak részben alkalmas műszerek nélküli repülésre, így a pilóta nem tud a felhők felett repülni, és csak a látottak szerint tud repülni” – mondta Klopf, hozzátéve, hogy mindez az adott időjárási körülmények között „rendkívül nehéz” volt.

 

Havazott, erős szél fújt és turbulencia volt – tette hozzá a szakember, aki szerint ilyen időben célszerűbb egy kicsit keletibb útvonalat választani az Ausztria feletti átrepülésre. Klopf szerint lehetséges, hogy a pilóta egy másik völgybe repült, mint amit eredetileg tervezett, de a rossz látási viszonyok miatt nem tudott megfordulni.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!