Nyitókép: SITA

 

Elképzelhető, hogy a kormány átvilágítja a fizikai személyek ún. átalánykiadásainak rendszerét. Emellett változhat az ÁFA-regisztráció határértéke és hamarább leírhatjuk majd a vagyontárgyainkat.

 

A kormányprogram prioritásai között az adóveszteség határértékeinek könnyítése is szerepel.

 

 hirdetes_300x300  

Az egyik legfontosabb kiváltság a kisiparosok számára az ún. pausál vagy átalányadó rendszere, amivel az egyéni vállalkozók adóalapjukat tudják csökkenteni. A kormányprogram értelmében az új kabinet megvizsgálná az átalányadó értékének határát. 2006-ban egyszer már sor került ilyenre. Akkor 25 százalékról 40 százalékra emelte, majd 2017-ben 40 százalékról a mai 60 százalékra. Növelték egyúttal a pausálkiadások megengedett, felső határát is, mégpedig 5040 euróról 20 ezer euróra.

 

Ezek a lépések attraktívvá tették az ipari engedély kiváltását az egyéni vállalkozók számára.

 

A Fico-kormány már jelezte, hogy az államháztartás katasztrofális állapotban van, ami magyarra fordítva új adók kivetését, az eddigiek szigorítását jelentheti.

 

Hogy pontosan miről lesz szó, azt a pénzügyminisztérium szerint majd a kormány eldönti. Konkrétumokba bocsátkozni a Kamenicý vezette pénzügyi tárca nem kívánt. A kabinet programja mindenesetre jelezte, hogy milyen irányba lehet elmozdulás. Az biztos, hogy mozgástér jelenleg további adócsökkentésekre nem nagyon van. Így inkább a szigorítás az, amire számíthatunk az elkövetkező időszakban.

 

Ennek részletei várhatóan jövő év elején körvonalazódnak, a 2024-es büdzsé elfogadása után.

 

Körkép.sk, Hospodárske Noviny

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!