Nyitókép: SITA

 

A NOYB nonprofit szervezet panaszt nyújtott be az osztrák adatvédelmi hatósághoz az amerikai Meta Platforms cég azon döntése ellen, miszerint a Facebook és az Instagram közösségi oldalak fizetős, hirdetések megjelenítése nélküli verzióit indította el Európában. A szervezet mai közleményében azt állítja, nehezményezik, hogy a felhasználóknak fizetniük kell, hogy megőrizzék „az adatvédelemhez való alapvető jogukat”.

 

A Meta októberben jelentette be a szolgáltatások fizetős verzióinak bevezetését az ingyenes, hirdetéssel ellátott szolgáltatások alternatívájaként. A cég szerint a lépés összhangban van az Európai Unió szabályaival, amelyek előírják, hogy a felhasználók dönthessenek arról, hogy személyes adataik gyűjthetők-e és felhasználhatók-e célzott reklámozáshoz. A cég a havi előfizetést 9,99 euróban határozta meg a webes, 12,99 euróban a mobiltelefonos, azaz az Android és iOS operációs rendszerrel rendelkező okostelefonok és táblagépek felhasználói számára.

 

 hirdetes_300x300  

Max Schrems osztrák aktivista által alapított NOYB szervezet úgy véli, hogy a Meta hozzáállása nem felel meg az EU adatgyűjtéshez és célzott reklámozáshoz való önkéntes hozzájárulására vonatkozó követelményének.

 

„A Meta jelenleg a valóban szabad választás ellenkezőjét mutatja be”

 

– áll a közleményben. Szerinte ugyanis az adatok arra utalnak, hogy a felhasználóknak csak töredéke kíván személyre szabott hirdetést, de szinte mindenki elfogadja azt, ha egyébként fizetnie kellene a hirdetés nélküli szolgáltatásért.

 

A szervezet arra figyelmeztet, hogy ha a Meta képes átvinni az elképzelését, akkor hamarosan a többi versenytárs is követni fogja a példát.

 

„Tekintettel arra, hogy egy átlagos mobiltelefonra 35 alkalmazás van telepítve, a telefonunk személyes védelme rövidesen akár 8815 eurónkba is kerülhet évente”

 

– írja.

 

A NOYB azt követeli az osztrák adatvédelmi hatóságtól, hogy mielőbb tegyen lépéseket a Meta új gyakorlatának megállítására. Azt is javasolja, hogy a hatóság szabjon ki bírságot a társaságra, hogy elriassza a versenytársakat a hasonló gyakorlat alkalmazásától.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!