Nyitókép: Török János / Délmagyarország, Kiss Annamarie / Hajdú-Bihari Napló

 

A nemzetközi rend eresztékei recsegnek-ropognak, a tartós béke, a konfliktusok és súrlódások nélküli világ egy illúzió. Súlyos árat fizetünk azért, hogy az örök béke színes Csipkerózsika-álmába ringattuk magunkat Európában. Magyarország esetében nem az a kérdés, meg tudja-e védeni magát, hanem hogy milyen áldozatok árán – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Világgazdaságnak adott exkluzív interjújában.

 

A honvédelmi miniszter kifejtette, hogy Magyarország és a magyar emberek nagyobb biztonságban vannak, mint más nyugati országok polgárai, és bejelentette, hogy a NATO-követelmény a GDP-arányos 2 százalékos védelmi költésről már az idén, egy évvel a határidő előtt teljesült.

 

Az interjú során érintette Magyarország és a Honvédség ellenállóképességét egy esetleges háborúban, beszélt az ukrajnai és a közel-keleti eseményekről, a terrorfenyegetettségről és a nagy ütemben dübörgő magyar haderőfejlesztésről.

 hirdetes_810x300  

 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf aláhúzta: A fejlesztési feladatok a Zrínyi haderőfejlesztési programmal sem érnek véget, hiszen az ország védelmi képességeit a változó világpolitikai  és különösen regionális  helyzetnek megfelelően szükséges fejleszteni annak érdekében, hogy a Magyar Honvédség képességei mindenkor elrettentő erőt képviseljenek.

 

Arra a kérdésre, hogy Magyar Honvédséget szeretne látni 2030-ban, a miniszter kijelentette: High-tech haditechnikával ellátott, jól felkészült, elkötelezett állományt. A szövetségeseink által is elismert és megbecsült, erős, korszerű, hivatásos és területvédelmi tartalékos komponensekből álló, 21. századi hadsereget, amely egyúttal ismeri és tiszteli a hagyományait, sőt, arra is épít. Valamint a térség meghatározó védelmi ipari szereplőjét. Ehhez minden adottságunk és elszántságunk megvan.

 

A teljes interjú ide kattintva érhető el.

 

Körkép.sk, Honvedelem.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!