Nyitókép: Facebook, Szijjártó Péter

 

Az Európai Unió (EU) versenyképessége jelentős javításra szorul – írta a külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán.

 

A Brüsszelben tartózkodó Szijjártó Péter Belgiumot meglehetősen érdekes országként jellemezte. A tárcavezető szerint ez nemcsak a látnivalói, nevezetességei és gasztronómiája miatt van így, hanem leginkább a struktúrája miatt, hiszen az ország régiói, nyelvi közösségeinek szövetségi szintje elsőre meglehetősen bonyolultnak tűnő rendszer.

 

A miniszter ismertetése szerint a három régióból Flandria a legerősebb, 16 százalékos exportteljesítménnyel, itt megy keresztül a világkereskedelem két százaléka, minden harmadik munkahely az exporthoz kötődik.

 

Szijjártó Péter szerint ezért nem meglepő, hogy sok mindent hasonlóan látnak, és mindketten a racionális politika hívei.

 

Egyformán fontosnak gondolják a szabadkereskedelem működőképességét és elengedhetetlenül fontosnak tartják Európa külső határainak védelmét – sorolta, hozzátéve, hogy abban is egyetértenek, hogy a nukleáris energia használata nélkül nincs biztonságos és hatékony energiaellátás. Ugyanakkor elutasítják azokat a törekvéseket, amelyek az EU-t szuperállammá alakítanák.

 

„Mindezek jó reményekre jogosítanak fel minket az egymást követő belga és magyar európai uniós elnökségek közötti összhang tekintetében”

 

– hangsúlyozta a tárcavezető.

 

Szijjártó Péter bejegyzésében beszámolt arról, hogy a magyar-flamand kereskedelmi forgalom tavaly rekordot döntött, és a miniszter szerint ezt jövőre túl fogják szárnyalni.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!