Nyitókép: timesofisrael.com

 

A The New York Times által idézett 40 oldalas dokumentum, amelyet az izraeli hatóságok „Jerikó falának” neveztek el, pontról pontra azt a pusztító inváziót vázolja fel, amely mintegy 1200 ember halálához vezetett.

Az izraeli hadsereg és hírszerzés több vezetője állítólag már több mint egy évvel azelőtt tudott arról, hogy a Hamász támadást készít elő országuk ellen, mielőtt a terrorszervezet  október 7-én végrehajtotta pusztító támadását – erről a The New York Times számol be egy 40 oldalas dokumentumra hivatkozva, amelyben részletesen leírják tervüket.

 

A „Jerikói fala” nevű dokumentum állítólag minden részletében hasonlít a terroristák által a Gázai övezetből október 7-én végrehajtott támadásra, amelynek során végül 1200 embert brutálisan megöltek, 240 civilt pedig túszként Gázába hurcoltak.

 

 hirdetes_300x300  

A módszeres támadás célja: a Gáza körüli erődítmények lerohanása, izraeli városok elfoglalása és kulcsfontosságú katonai bázisok megrohanása, beleértve egy hadosztály főhadiszállását. E tervet azonban az izraeli katonai és hírszerzési vezetők állítólag túl igényesnek és nehezen kivitelezhetőnek tartották.

 

Néhány napja a Financial Times írt arról, hogy az izraeli hadsereget felkészületlenül érte a Hamász támadása, annak ellenére, hogy konkrét és nagyon részletes figyelmeztetéseket kapott előzetesen. A brit lap információja szerint az izraeli katonai hírszerzés egyik magas rangú tisztje elutasította a jelentéseket, mint „képzeletbeli forgatókönyvet”.

 

Az izraeli N12-es csatorna is arról számolt be a minap, hogy az elit 8200-as hírszerző egység egyik fiatal tisztje is figyelmeztetett a Hamász tömeges beszivárgási terve miatt, ám parancsnokai figyelmen kívül hagyták ezt. A tiszt azt állítja, hogy az elmúlt 12 hónapban többször figyelmeztetett egy olyan forgatókönyvre, amely magában foglalja a terroristák tömeges behatolását Izrael területére.

 

A gázai határnál szolgálatot teljesítő katonanők arra figyeltek fel, hogy több minden különös módon megváltozott a térségben: hirtelen egyre több olyan ember jelent meg ott, aki korábban soha nem járt arra, azok a gazdák pedig, akik nap mint nap jöttek a földjeiket megművelni, már nem jöttek oda.

 

A The New York Times szerint a dokumentum egyébként sok érzékeny információt is tartalmaz az izraeli hadsereg pozícióiról és erejéről. Ez kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a Hamász hogyan szerzi meg információit, és hogy van-e információszivárgás az izraeli biztonsági hatóságokon belül.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!