Nyitókép: HVG

 

Amerikai kutatók új bűnöst lepleztek le az agyvérzések kialakulásában. A rossz hír, hogy sérült erek nélkül is bekövetkezhet. Most először mutatták be, hogyan léphetnek fel vérzések az elöregedett vörösvértestek és a szűk hajszálerek közötti hibás kölcsönhatás miatt, számol be róla a HVG.

 

Idáig azt feltételezték, hogy agyvérzés akkor következik be, ha megsérül az agyban egy ér. Ez persze igaz is, azonban a Kaliforniai Egyetem Irvine (egy nyilvános kutatóegyetem Irvine-ben) kutatói valami más okot is találtak. Rájöttek, hogy az elöregedett vörösvértestek fokozott kölcsönhatása az agy hajszálereivel (a test legkisebb véredényeivel) agyi mikrovérzésekhez vezethet.

 

 hirdetes_810x300  

Journal of Neuroinflammation folyóiratban részletesen leírták, hogy miként figyelték meg azt a folyamatot, amikor a vörösvértestek megrekednek az agy hajszálereinek szűk hálózatában, ami mikrovérzést okozhat. A kapillárisok amúgy ügyes membránmechanizmust alkalmaznak az ilyen eltömődések kiszorítására, azonban ez a rendszer az életkor előre haladtával akadozni kezd. Ezt a mechanizmust egyébként még 2010-ben azonosították, és akkor azt is megállapították, hogy az öregedő agyban 30–50 százalékkal lelassul.

 

A jelenlegi kísérletek során a kutatók terc-butil-hidroperoxid nevű anyagot használtak, hogy oxidatív stresszt okozzanak a vörösvértestekben, majd fluoreszcens címkével jelölték meg a sejteket, és egerek agyába fecskendezték. Két különböző módszerrel figyelték meg, hogy a vörösvértestek az agy kapillárisaiban elakadtak, majd kiürülnek az endothel eritrophagocitózisnak nevezett folyamat során. Ahogy kimozdultak a kapillárisokból, a mikroglia gyulladásos sejtek elnyelték a vörösvértesteket, ami agyvérzés kialakulásához vezetett.

 

Kép forrása: Journal of Neuroinflammation

 

Mivel azonosítani tudták a vörösvértest-károsodás és a hajszálerek szintjén fellépő agyvérzés közötti kapcsolatot, az eredményeknek komoly klinikai vonatkozásai lehetnek. A kutatók szerint ez a felfedezés új kutatási és lehetséges kezelési lehetőségeket kínál, amelyek segíthetnek az idősödő agynak fenntartani a kapillárisok megfelelő működését, és megakadályozzák, hogy az elöregedett sejtek elakadjanak ezen az alapvető szállítási útvonalon.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.